Welke Ortlieb tassen kies je

Waar let je op bij de aanschaf van Ortlieb tassen?

Waar let je op bij de aanschaf van Ortlieb tassen?

Ortlieb en Vaude zijn de grote merken op het gebied van duurzame, lichtgewicht en waterdichte fietstassen voor de vakantiefietser. Beide merken leveren uitstekende kwaliteit  van gelijkwaardig niveau. Vaak is de keuze om de Ortlieb of Vaude fietstassen aan te schaffen gebaseerd op de prijs of de elegantie van de tas.

Ortlieb heeft diverse fietstassen voor alle soorten fietsers.  De tassen zijn gemaakt van lichtgewicht en waterdicht materiaal en inclusief 5 jaar garantie. Vind in dit blog het overzicht van alle geschikte Ortlieb tassen voor de vakantiefietser. Het assortiment kan je opdelen in grof weg vier categorieën:

  • Voortas (Front Roller)
  • Achtertas (Back Roller)
  • Stuurtas
  • Rack Pack

Voortas

Voortassen zorgen er voor dat je net even wat zwaarder stuurt. De voortassen worden meestal gebruikt als ‘keuken’. De linker voortas is het snelst toegankelijk waardoor in deze tas vaak het eten en drinken wordt bewaard. Stop de voortassen niet te vol want dat maakt de kans op slingeren alleen maar groter. De keuze in Ortlieb voortassen is redelijk beperkt dus dat maakt de keuze alleen maar makkelijker!

Achtertas

Zonder achtertassen is de vakantiefiets niet compleet. Als je besluit voor een Rack Pack te gaan, dan wordt je beperkt in de keuze in achtertassen omdat deze van Ortlieb niet toepasbaar zijn op die van Vaude. Achtertassen van Ortlieb zijn verkrijgbaar in 40 tot 70 liter.

Rack Pack

De Ortlieb Rack Pack wordt bevestigd aan de achtertassen. Als je kiest voor een Ortlieb Rack Pack voor op de fiets (deze tas is voor meerdere doeleinden te gebruiken), dan kies je dus ook voor de Ortlieb Plus serie of de Ortlieb Classic serie als zijnde achtertas. Dit zijn de enige twee series die dezelfde bevestiging hebben.

Stuurtas

Stuurtassen zijn niet geschikt voor carbon sturen. Een stuurtas is handig in gebruik en snel toegankelijk. Wat een nadeel kan zijn, is dat je tijdens het fietsen je voorwiel niet meer kan zien. Om deze reden laten sommige fietsers een stuurtas achterwegen. Je hebt stuurtassen die je op slot kunt doen zodat je je stuurtas veilig op je fiets kan laten zitten.

De keuze om voor een bepaald type tas te kiezen, is afhankelijk van je volgende keuzes:

Wat is de buis diameter van de bagagedrager?  

Belangrijk om te weten is dat alle Ortlieb bevestigingssystemen geschikt zijn voor bagagedragers met een buis diameter van 8 – 16mm. Er worden standaard 3 opvulstukjes met verschillende diktes meegeleverd. Zodoende kan je met slechts één opvulstukje het bevestigingssysteem geschikt maken voor de dikte van jouw bagagedrager. Mocht de buis diameter kleiner of juist groter zijn dat 8 – 16mm, dan moet je kijken voor tassen van een ander merk.

Hoeveel tassen heb ik nodig?

Bedenk van te voren wat voor fietsreizen je wilt gaan doen. Als je een week door Europa gaat fietsen, heb je in principe genoeg aan achtertassen en een stuurtas. Ga je een langere periode fietsen, dan zijn voor- en achtertassen en een stuurtas wel handig. Als je ook nog gaat kamperen, dan is een Rack Pack aan te bevelen zodat je een tent, matje, slaapzak en kookspullen kwijt kunt. Maar, hoe groter je tassen zijn, hoe meer onnodige spullen je mee neemt.

Wat is de maximale belasting van de bagagedrager?

Het is aan te bevelen uit te zoeken wat de maximale belasting van de bagagedrager is. Als de maximale belasting 20 kilo is, heeft het geen zin om tassen met een inhoud van 70 liter aan te schaffen. Als je deze tassen vol stopt zal je bagagedrager het binnen no time begeven. Met een Tubus zit je eigenlijk altijd wel goed, deze hebben een maximale belasting van 40 kg. Meer gewicht wil je ook echt niet bij je hebben.

Polyester of Cordura?

De tassen gemaakt van Cordura stof zijn duurzaam, stabiel en stevig, licht van gewicht en scheurvast. Verder is het materiaal waterafstotend en droogt het snel. Cordura is plooibaarder ten opzichte van polyester. Daarentegen is polyester slijtvaster ten opzichte van Cordura. Dus polyester is ‘breekbaarder’ dan Cordura maar polyester houd het langer vol als je vaak schuivers maakt. De prijs van Cordura tassen is hoger dan de prijs voor polyester tassen.

Klepsluiting, rolsluiting of ritssluiting

Een klepsluiting valt als een soort hoed over de tas. Het fijne daarvan is dat de tas snel en makkelijk te openen is, want je hoeft alleen maar twee klipjes los te klikken, een koortje los te trekken en je kunt bij je spullen. Het is prettig in gebruik, makkelijk toegankelijk – ook voor een dief.

Sommige tassen hebben een zogenaamde rolsluiting. Je rolt de tas als het ware dicht. Als je veel bagage bij je hebt, dan leent een tas met rolsluiting zich uitstekend om hem overvol te proppen. Een tas met een rolsluiting vergt wel meer handelingen om hem te openen en te sluiten.  Voor wereldfietsers raad ik een tas met een rolsluiting aan omdat een tas met een rolsluiting goed afsluit tegen vocht, zand en insecten.

Fietstassen met ritssluiting raad ik gewoonweg af. Met veel bagage kunnen de ritsen gaan scheuren.

Hoeveel gewicht kan je maximaal mee?

Door het verdelen van de bagage rijdt je fiets comfortabeler. Vuistregel is om 2/3 van het gewicht achter te plaatsen en 1/3 van het gewicht voor. Zo is de bagage proportioneel verdeeld over de wielen ten opzichte van het lichaamsgewicht. Als je gaat kamperen, zal je al snel 25 kilo aan bagage meesleuren. De fanatiekeling redt het misschien met 15 kilo maar die zal dan ook alleen maar lichtgewicht spullen bij zich hebben.

High Visibility

Er is geen fietstas die zo zichtbaar is als de Ortlieb High Visibility. Overdag valt de fluoriserende gele kleur ontzettend op. Maar als het donker is ben je net een kleurenbom. De tas is namelijk verdeeld in allemaal sterk reflecterende puntjes, dicht op elkaar. Deze lichten werkelijk enorm op, al bij een heel klein beetje licht. Deze tassen serie mag dan wel duurder zijn dan de andere reguliere kleuren, veiligheid staat voor op!

Uiteindelijk zal je met de Ortlieb tas nooit een miskoop doen. Ze zijn van goede kwaliteit en gaan lang mee. De keuze is zeer persoonlijk. De ene vakantiefietser vindt het niet prettig met een stuurtas, de ander vindt het niet lekker fietsen met voortassen, de ene vakantiefietser heeft niet meer dan 12 kilo bij zich, de andere neemt zijn halve huis mee…

Zelf hebben wij de Ortlieb Classic serie; een stuurtas en voor- en achtertassen . Later hebben wij ook de Rack Pack aangeschaft zodat de kook- en kampeerspullen ook gemakkelijk meekunnen.  De Ortlieb Classic is een degelijke tas tegen een goede prijs. Eventuele reserveonderdelen zijn makkelijk verkrijgbaar.

Zie ook ons blog voor de bevestiging van de Ortlieb tassen.

Geef een reactie