Bescherm je hoofd tegen de zon

Bescherm je hoofd tegen de zon

Hoe bescherm je je hoofd tegen de zon op de fiets? Het is vrij lastig om je hoofd in te smeren, zeker als er een flinke bos haar op groeit. Maar een verbrand hoofd is ook niet prettig! Zet daarom een petje of hoedje op. Door een petje te dragen in de zon, bescherm je jouw hoofd ook tegen teveel warmte van de zon. Hierdoor kun je onder andere een zonnesteek voorkomen. Let er wel op dat het hoofddeksel ventilatie biedt, omdat een groot deel van jouw lichaamswarmte je lichaam verlaat via je hoofd. Kies daarom bijvoorbeeld voor een zonnehoed.

De huid op je hoofd is echt niet anders is dan de rest van je huid. Omdat je hoofdhuid nog iets wordt afgeschermd door je hoofdhaar merk je niet zo snel dat je je hoofdhuid verbrand – althans bij mannen en vrouwen met lang haar dan. Het verbranden van bijvoorbeeld je schouders zou je veel sneller opmerken dan de verbranding van hoofdhuid.

Als je terugkomt van vakantie en je denkt oohw jeeeh mijn hoofdhuid schilfert opeens en wat voelt het gevoelig aan, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je hoofdhuid verbrand is geweest door de zon. Leer jezelf aan dat je niet alleen standaard een antizonnebrandproduct op je lichaam smeert, maar ook je hoofdhuid met zonnebrand insmeert. Het beste kan je met een zonnebrand in spray-vorm je kruintje of scheiding insprayen.

Invloed van de zon op je haar

De zon zorgt er niet alleen voor dat je je (hoofd)huid kan verbranden, maar het zorgt er ook voor dat je haar verbleekt, droger wordt, afbreekt, gespleten haarpunten krijgt en dor aanvoelt. Hier zijn ook weer allemaal middeltjes voor.

Er zijn bijvoorbeeld shampoos en conditioners met een UV-bescherming. Maar laten we eerlijk zijn; je spoelt dit gewoon weer uit, dus het kan nooit je haar de bescherming geven die op de verpakking van het product vermeld staat.

Oplossing blijft gewoon om je hoofd ook goed in te smeren en een hoed te dragen. Als je haareleastiekjes gebruikt, probeer dan van die elastiekjes zonder zo’n metalen dingetje want die maken je haren stuk.

Zonnehoedje

Er zijn zonnehoedjes beschikbaar die gemaakt zijn van 100% ademend nylon en dus een optimale bescherming (UPF50+) bieden tegen de zon. De hoedjes zijn in verschillende modellen verkrijgbaar, met en zonder muggennetje.

Als je dus een pet op je hoofd zet, om deze te beschermen tegen de zon, kies dan voor een dicht-geweven hoofddeksel met een donkere kleur. Dit geeft je de beste bescherming. Hou wel in je achterhoofd dat alléén kleding nog niet voldoende is. Als je op het strand loopt in de felle zon, moet je ten allen tijde een goede zonnebrandcrème gebruiken, uiteraard met een voor jouw huidtype correcte beschermingsfactor.

Bandana

Je hoofd moet je goed beschermen tegen de felle zon. Draag daarom altijd iets op je hoofd als je de zon in gaat. Denk aan een hoedje, petje of een bandana. Dit is vooral goed om je hoofdhuid te beschermen. Vooral mensen die wat minder hoofdhaar hebben, of die bijvoorbeeld een scheiding hebben, doen er goed aan om iets op het hoofd te dragen.

De bekende sportmerken leveren speciale fietsbandanas. Deze zijn gemaakt van een zeer luchtig polyester met ademende en vocht regulerende eigenschappen. De bandana kan gebruikt worden om het het hoofd te beschermen tegen de zon en om de haren en het zweet uit het gezicht te houden.

Een bandana op je hoofd in combinatie met de fietshelm biedt ook veel bescherming. Lees hier de review over de fietshelm.

Bescherm je hoofd tegen de zon op de fiets

Geef een reactie