Cycle2Charge USB aansluiting

Vlak voor onze fietsvakantie door Toscane is de Plug op onze fiets vervangen voor de Cycle2Charge USB aansluiting, in de hoop dat de Cycle2Charge onze apparaten wel zou kunnen opladen.

Onze ervaring de Cycle2Charge USB aansluiting

De Philips MP3 speler (2200mAh) en Teasi One navigatie (1650 mAh) waren geen probleem. Een opgeladen navigatie was tijdens onze fietsvakantie zeker geen overbodige luxe! Ook de PowerBanks (2500 mAh) konden we opladen. Helaas lukte het niet om de  smartphone Sony Xperia Z3 Compact (2600mAh)  met de Cycle2Charge op te laden. De Samsung Galaxy S2 T9100 (1650 mAh) was daarentegen weer geen enkel probleem.

Kort samengevat, het lijk er op dat deze Cycle2Charge USB aansluiting apparaten tot 2500 mAh kan opladen, maar dat het daarboven een moeilijk verhaal wordt. Onze oplossing is om de PowerBanks op te laden tijdens het fietsen, en deze te gebruiken om de telefoons weer bij te laden wanneer dit nodig is.

Wat wij ook een pluspunt vinden ten opzichte van de Idworx plug is de manier waarop je de USB aansluiting beschermd. Door het kapje 180 graden te draaien sluit je de USB aansluiting volledig af en komt er dus ook geen water of vuil in te zitten. Tijdens een enorme storm in Vada Italië waar wij letterlijk gezandstraald zijn bewees dit kapje ook 100% te werken.

Cycle2Charge USB aansluiting kapje

Hoe werkt de Cycle2Charge

Als je in een bergachtig gebied fietst waarbij je gemiddelde snelheid rond de 15km/uur ligt, dan kan het uren duren voordat je een apparaat volledig hebt kunnen opladen met de Cycle2Charge USB aansluiting.

De uitgang van de USB poort is naar beneden gericht waardoor eventueel vuil en vocht bijna geen kans krijgt. Uiteraard moet je niet vergeten het kapje 180 graden te draaien als je de lader niet gebruikt. Hiermee bescherm je de complete USB poort tegen beschadiging, vuil en vocht.

De Cycle2Charge plug zet de energie van de dynamo om zodat je via de standaard USB poort kleine elektrische apparaten kunt opladen, waar je ook bent.

Of je nu je GPS, mobiele telefoon of je MP3-speler wilt opladen; volgens Cycle2Charge kun je elk gewenst apparaat opladen. Cycle2Charge biedt een maximale energie toevoer; vanaf 5 km/uur levert deze lader stroom, en het systeem is beschermd zodat bij een hoge snelheid geen overspanning kan optreden.

Je kunt de lader op de stuurpen bevestigen. Hierdoor gaat er geen ruimte verloren op het stuur. De lader heeft een draaidop die je dicht kunt draaien wanneer je de lader niet gebruikt. Zodoende is het beschermd tegen water en vuil.

Cycle2Charge Technische details

 • De lader zet de energie van de dynamo om in 5V en levert een maximaal vermogen van 1000mA
 • Geschikt voor Android, iPhone, Windows en GPS
 • Universele lader vanwege de standaard USB uitgang
 • De hoge efficiëntie van het apparaat zorgt ervoor dat Cycle2Charge geschikt is voor dagelijks gebruik, en levert een vermogen van:
  • 500mA bij 12km/uur
  • 1000mA bij 21km/uur
 • Geschikt voor het opladen van PowerBanks
 • Beveiligd tegen overspanning bij hoge snelheden
 • De dubbele buitenkant zorgt voor een maximale stabiliteit. Het apparaat is beschermd tegen corrosie dankzij het geanodiseerde binnenwerk en corrosie bestendige plastic buitenkant.

Cycle2Charge bediening

 • Makkelijke bevestiging van de lader op je stuurpen
 • Het is alleen een kwestie van het kapje op je stuurpen verwisselen
 • Met een additionele houder kan je de lader ook op je stuur bevestigen
 • De buitenkant van de lader is draaibaar zodat de USB ingang beschermd kan worden tegen water en vuil
 • Makkelijk te bedienen, ook met handschoenen aan.

 

De Cycle2Charge lader is te bestellen op de website van Cycle2Charge voor nog geen 60 euro.

Alternatieve USB opladers voor op de fiets

Zie de website cyclingabout voor een vergelijking van meerdere USB laders voor op de fiets.

Uit deze test is The Plug III Supernova het beste uit de test gekomen. De Plug bestaat sinds een jaar of 5 en is in diverse uitvoeringen beschikbaar. De Plug III is de beste uit de hele reeks, onder andere vanwege zijn anti-diefstal ontwerp. Echter blijkt dat je de iPhone 5 niet kan aansluiten in combinatie met 28”wielen, en het probleem met het rubberen kapje is nog steeds niet verholpen waardoor het vuil en vocht heel gemakkelijk de USB poort inkomt. Wat wij belangrijk vinden is het aantal apparaten dat je op de lader kunt aansluiten en de duurzaamheid van de lader, maar daar lezen we weinig over. De Plug III kost ook nog zo’n € 150,-!

6 gedachten over “Cycle2Charge USB aansluiting

 1. De Cycle2Charge wil nog wel eens storen zodat bijv. je draadloze km-teller niet werkt en een ander nadeel vind ik dat er geen bufferaccu bij zit dus als je stil staat valt de voeding weg. Wel een mooi ontwerp en niet al te duur.

  • Hoi Mike. Dat van de buffer accu vinden wij ook lastig. Wanneer wij bijvoorbeeld met onze Garmin GPS fietsen en die op de Cycle2Charge aangesloten hebben geeft deze gelijk een melding zodra we ergens even stil staan. Normaal gesproken geen ramp, echter moeten we bij deze GPS altijd op JA klikken om hem verder te kunnen gebruiken. Zeker bij fietspaden met veel stoplicht situaties gaat dit irriteren. Met onze kilometerteller hebben wij nog geen problemen gehad. Gebruik je een teller met uitgebreide functies? En werken alle functies dan gelijk niet meer?

 2. Een test van alle mogelijke telefoons is tamelijk ondoenlijk, maar mijn Huawei Mate 9, met een Li-Po 4000 mAh batterij, leek tijdens een testrit niet op te laden. Maar als ik het goed lees, zou dat dus je bevindingen onderschrijven. Hebben jullie toevallig dit model ook getest?

  Rob

  • Hoi Rob,

   Helaas hebben we de Huawei niet getest. Wat wij tegenwoordig prettiger vinden om te doen is een kleine pokerbank opladen via de USB aansluiting, en die vervolgens gebruiken om je telefoon of andere apparaten mee op te laden. Van een pokerbank weet je namelijk zeker dat het werkt, en deze valt ook niet uit als je even stopt met fietsen. Nikki haar MP3 speler reageert bijvoorbeeld niet goed op het continu aan/uit schakelen. Mocht je willen dan kun je altijd nog even een berichtje plaatsen op het forum dat wij onlangs hebben toegevoegd aan de website. Grote kans dat er bezoekers zijn die hun ervaringen met je willen delen.

   http://fietsdewereldrond.nl/forums/forum/fietsdewereldrond-forum/

   Gr,
   Ralph & Nikki

   • Hoi, dank je voor je reactie! Ik heb een vraag gesteld op het forum van wereldfietser.nl omdat daar toch meer lezers zijn. Ik heb wel verwezen naar dit artikel en zal ook wel hier rapporteren als ik goeie reacties heb gekregen.

    Ciao!

 3. Zelf gebruik ik een forumslader en die heeft een bufferaccu en geen problemen hogere stromen te leveren. Wel een heel stuk duurder en moeilijker in te bouwen.

Geef een reactie