Onverharde wegen berg op richting Nürburg Fietsdewereldrond.nl

Fietsen door de Eifel – Kelberg & Hohe Acht

De laatste dag van ons Eifel avontuur. We hebben op wat vals plat en korte stukken na eigenlijk nog helemaal niet serieus geklommen, dus reizen we af naar Kelberg om vanuit daar rond het race circuit de Nürburgring te fietsen en om de Hohe Acht te beklimmen.

Vandaag is de warmste dag van de hele week. Als we vroeg in de ochtend wakker worden ligt de temperatuur al boven de 20 graden, en de verwachting is dat het in de middag zelfs tot 40 op zou kunnen gaan lopen. Al met al, voor ons geen ideale omstandigheden om eens lekker de berg op te gaan fietsen maar we laten ons niet kennen 🙂 Dus stappen we de auto weer in en komen na een uur rijden aan in Kelberg. Na even te moeten zoeken naar een geschikte parkeerplaats, besluiten we de auto neer te zetten bij een Lidl supermarkt en vanaf daar de hoofdweg te pakken richting de Nürburgring.

De N weg richting Nürburg is weinig spectaculair, maar wel gelijk een goede indicatie dat de wegen van vandaag alles behalve dan vlak gaan zijn. Hoe dichter we bij de Nürburgring komen hoe meer we al moeten klimmen, en eenmaal aangekomen bij het circuit krijgen we de eerste stukken boven de 8% voor onze kiezen. Gelukkig geen lange stukken, dus op het moment dat we beide het gevoel hebben dat we echt niet meer kunnen zijn we alweer boven aangekomen… De grootste beloning van klimmen zijn de heerlijke afdalingen die meestal volgen. Ook nu vanuit Nürburg richting Adenau ligt er een prachtige brede weg naar beneden die het harde werken van het afgelopen uur meer dan de moeite waard maakt.

Aan het eind van de afdaling stoppen we bij de afslag richting de Hohe Acht om te bespreken wat we gaan doen. Omdat de temperatuur ondertussen al ver boven de 30 graden ligt, en we ons beide realiseren dat het deel dat we zojuist zijn afgedaald ook weer terug omhoog gefietst moet gaan worden, twijfelen we een beetje of het verstandig is om de Hohe Acht ook nog te beklimmen. Na kort overleg besluiten we dat het zonde is om het niet te doen! We beginnen aan de klim van 7km, en de eerste 4km gaan vals plat omhoog. Ondanks dat de weg in de schaduw ligt, is de temperatuur alsnog enorm hoog en dit merken we. Het vergt veel kracht om tempo te houden en we stoppen zelfs na een kilometer of 3 om even op adem te komen en een beetje af te koelen. Na het eerste stuk vals plat omhoog te hebben gefietst komen we aan in de laatste 3 kilometer van de klim die het zwaarst zijn. De stijgingspercentages gaan richting de 10% maar uiteindelijk komen we lekker in ons ritme en fietsen we naar de parkeerplaats vlak onder de top. Hier kunnen we er nog voor kiezen om tegen een muur van meer dan 20% op te gaan fietsen, maar hier bedanken we voor. Voor de serieuze klimmer is dit allemaal waarschijnlijk hilarisch om te lezen, maar voor de iets meer recreatieve fietsers als dat wij zijn is de Hohe Acht toch echt een serieuze uitdaging geweest.

Vlak onder de top van de Hohe Acht Fietsdewereldrond.nl

We besluiten na een korte pauze een klein stukje terug te fietsen om te kunnen beginnen aan de afdaling richting Kaltenborn. In totaal dalen we bijna 10 kilometer over goede wegen door een prachtig landschap.

Eenmaal afgedaald naar Kaltenborn wordt het tijd om te gaan lunchen. We fietsen door een aantal kleine dorpjes, maar het valt tegen wat we aan restaurantjes tegen komen onderweg. Via Kesseling fietsen we door naar Ahrbruck waar we op een kruising een klein buiten restaurant zien waar alleen maar motoren staan geparkeerd. Op het moment dat wij op onze racefiets het pad op komen rijden worden we dan ook een beetje vreemd aangekeken, maar gelukkig worden we hartelijk ontvangen.

Na de lunch, waar we ongeveer een uur over hebben gedaan, stappen we weer op de fiets terug naar Nürburg. We fietsen wederom over een N weg en het is enorm druk met passerende auto’s. Dit is in principe geen probleem, echter is het al bijna 40 graden en de warmte die van de auto’s afstraalt maakt het er niet prettiger op. Zeker wanneer de auto’s langzamer beginnen te rijden i.v.m. filevorming is het echt bijna niet meer uit te houden… We besluiten een plekje met schaduw op te zoeken en daar even te wachten tot de ergste drukte voorbij is.

Na ruim een uur te hebben gefietst beginnen we aan de klim van Herschbroich terug naar Nürburg. Er wordt een alternatieve route voor fietsers aangegeven, dus we besluiten de N weg te verlaten en deze route te volgen. De klim begint gelijk behoorlijk stijl door een woonwijk, maar na een kilometer of 2 wordt de weg alweer behoorlijk vlak.

We fietsen op een kruising af waar we linksaf de N weg wederom weer op kunnen draaien, en rechtdoor kunnen gaan om de alternatieve route te volgen richting een bosrijke omgeving. We besluiten voor de laatste optie te kiezen (Ralph zijn idee), en de eerste 2 kilometer gaan over goed aangelegde heerlijke schaduwrijke fietspaden. Wat we dan echter tegenkomen doet ons herinneren aan de onverharde paden van de Vehnnbahn. Na een halve kilometer over het onverhard omhoog te zijn gefietst besluiten we om te gaan lopen en op die manier lekke banden proberen te vermijden. Uiteindelijk kiezen we er voor om toch weer op te stappen en fietsen we nog ruim een kilometer over onverhard en hopen we maar dat het goed komt. Wonder boven wonder rijden we beide niet lek, en komen we na nog een pittig stuk te moeten klimmen aan in Nürburg.

Onverharde wegen berg op richting Nürburg Fietsdewereldrond.nl

We zijn beide helemaal gesloopt, maar zien op de navigatie dat er nog een lekker stuk afdalen op ons ligt te wachten en fietsen tegen het einde van de middag rustig terug richting Kelberg om daar de auto op te zoeken en bij de supermarkt wat cola en bananen te scoren 🙂 Totaal fietsen we op deze dag iets meer dan 90km, en hebben het klimmen en de warmte deze dag toch echt heel erg pittig gemaakt. Op sommige momenten hebben we de fiets de greppel in willen gooien, maar achteraf was dit toch wel een van de mooiste dagen van deze week. Kortom, een echte aanrader!

Upload je eigen reisverhaal

Vind je het leuk om jouw reisverhaal via deze website met andere fietsers te delen? Klik dan op onderstaande link om direct naar de juiste pagina te worden doorverwezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *