Fietsen door de Eifel – Maare Mosel Radweg route

Vandaag onze eerste dag fietsen in de Eifel. Nikki heeft de Maare Mosel Radweg route al uitgezocht voordat we naar Duitsland vertrokken, en we hebben de gps tracks al op het internet opgezocht zodat we met de navigatie eenvoudig de route kunnen fietsen.

De temperatuur ligt vroeg in de ochtend al boven de 20 graden, en dit zal gedurende de dag alleen maar toenemen. Goed insmeren, voldoende water mee en dan gaat het helemaal goed komen!

We rijden eerst met de auto van het hotel naar het dorp, waar wij de auto op een parkeerplaats net buiten het centrum parkeren omdat dit gratis is (we blijven tenslotte Hollanders). Als we de hele dag hebben gefietst, willen we echt niet ook nog eens die berg omhoog fietsen om bij het hotel te komen. We zijn tenslotte op vakantie 😉

De Maare Mosel Radweg route start normaal in het Duitse plaatjes Daun, maar dit gaan wij dus andersom doen. Mocht je toch in Daun willen starten dan heeft de plaatselijk overheid daar gelukkig wel een oplossing voor bedacht, namelijk de fiets bus.

Wat gelijk op valt is dat de fietspaden er allemaal erg goed bij liggen, en dat verschillende plaatsen langs de route ook duidelijk zijn aangegeven. Hierdoor is onze navigatie eigenlijk overbodig. De navigatie werkt in sommige gevallen alleen maar verwarrend wanneer het ons via een andere route wil laten fietsen dan wat er op de borden staat aangegeven.

Waar we geen rekening mee hebben gehouden bij het starten vanuit Bernkastel is dat we een aantal kilometer van de route vals plat omhoog moeten fietsen. Nou ja, een aantal… In totaal 17km. Ondanks dat het stijgingspercentage niet enorm is wordt dit naarmate de afstand vordert toch wel steeds zwaarder, en ergens na een kilometer of 10 vals plat omhoog moeten we dan ook echt even een rust moment inlassen om te eten en te drinken. De temperatuur blijft ondertussen stijgen, en dit maakt het extra zwaar. De oude spoor tunnels waar je doorheen fietst zijn erg fris, wat op zich lekker is voor de verkoeling maar het ook weer extra zwaar maakt wanneer je uit de tunnel de hitte weer in fietst.

De klim is ons niet in de koude kleren gaan zitten. We besluiten om terug te keren wanneer we 40km hebben gefietst, te gaan genieten van de afdaling en van een welverdiend biertje. Op de heenweg is ons opgevallen dat er niet zo heel veel restaurantjes te vinden zijn langs de route, dus houden we onze ogen goed open in de hoop snel iets te vinden. Uiteraard vinden we een geschikt restaurantje, en fietsen we na 2 biertjes (omdat ze zo goed smaken) en goed te hebben gegeten terug naar Bernkastel-Kues.

In totaal leggen iets meer dan 80km af, en is het een geslaagde dag. De route is naar onze mening zeker de moeite waard, maar voor de iets minder sportieve fietser is het beter om vanuit Daun te starten omdat het vals plat van 17km de route wel zwaar maakt. De restaurantjes die op de heenweg wat moeilijk te vinden zijn blijken ruim aanwezig, echter openen de meeste restaurants pas in de middag hun terras en waren ze ons daarom op de heenweg niet opgevallen.

Upload je eigen reisverhaal

Vind je het leuk om jouw reisverhaal via deze website met andere fietsers te delen? Klik dan op onderstaande link om direct naar de juiste pagina te worden doorverwezen.

Geef een reactie