fietsen Vennbahn

Fietsen door de Eifel – Vennbahn van Waimes naar Roetgen

Dag 5 van onze fietsvakantie in de Eifel, en poging nr. 2 om de Vennbahn op onze racefiets te verkennen. Vandaag besluiten we om bij Waimes op te stappen, en vanaf daar zo ver als mogelijk te fietsen. Na de moeizame trip van Troisvierges naar St. Vith met alle stukken onverhard, en de daarbij behorende lekke banden zoals beschreven in ons blog, gaan we er vandaag na een rustdag weer met volle moed tegenaan. Wederom laat het weer ons niet in de steek. Nadat het gister heeft geregend, is het vandaag stralend mooi weer en besluiten we dan ook vroeg in de ochtend na een stevig ontbijt vanuit Bernkastel-Kues met de auto te vertrekken richting Waimes, of zoals de Belgen het schrijven “Weismes”.

Na ongeveer anderhalf uur rijden komen we aan in Waimes, en al snel vinden we in het centrum vlak naast het plaatselijk VVV kantoor een mooi parkeerplekje voor onze auto. Wat gelijk opvalt in dit deel van België is dat de voertaal Frans is, en dat de mensen liever geen Engels spreken. Gelukkig kunnen ze ons bij het VVV kantoor precies uitleggen waar we de Vennbahn kunnen vinden, en dit blijkt maar zo’n 300 meter verwijderd te zijn van de plek waar we onze auto hebben geparkeerd.

We beginnen aan de Vennbahn en het fietspad loopt gelijk licht vals plat omhoog loopt. Geen serieuze klim, maar om de benen even warm te draaien is het niet ideaal. Dan maar even een tandje langzamer en rustig aan beginnen. Het fietspad ligt er super bij! Eigenlijk is het bijna saai wanneer we het vergelijken met de tocht van 2 dagen geleden, maar het weer is heerlijk en we kunnen ongemerkt toch een behoorlijk hoge gemiddelde snelheid aanhouden. Onderweg fietsen we door mooie natuur, en langs de oude spoorrails. Hierop komen we mensen tegen die op een soort wagon zitten die ze fietsend voortbewegen over een deel van het oude spoor. Erg leuk voor de kinderen, maar voor de ouders die moeten trappen iets minder. Zeker heuvel op ziet dit er erg zwaar uit.

We hebben ons voorgenomen om vandaag rond de 70km te fietsen, maar nadat we in de eerste 2 uur al 35km hebben afgelegd besluiten we door te fietsen naar Roetgen. Onderweg naar Roetgen komen we een bord met de Vennbahn route er op afgebeeld tegen, waarop staat aangegeven dat de laatste paar kilometer naar Roetgen wederom niet over geheel verhard fietspad zullen zijn. Een ervaring rijker, besluiten we om vandaag toch iets verstandiger te zijn dan 2 dagen eerder en fietsen we de laatste 5 kilometer langs een autoweg. Roetgen blijkt een stukje lager te liggen dan de Vennbahn, dus hebben we een lange afdaling richting het dorp.

In het dorp aangekomen is het even zoeken, maar vinden we een klein restaurant met terras buiten in de zon waar we een heerlijk biertje en lekkere lunch nuttigen. Zodra de ober de bestelling bij ons op komt nemen zeggen we bonjour maar zijn we uiteraard allang al in Duitsland aangekomen. De ober moet lachen en begint in het Engels te praten. Tijdens de lunch hebben we het over de weg terug naar Waimes, en de klim die ons te wachten staat om weer terug op de Vennbahn te raken. Tot op dat moment hebben we nog weinig geklommen, en dat merken we dan ook wanneer we terug omhoog fietsen. Later in de week zullen we merken dat dit echt kinderspel is, maar voor nu weten we beide even niet waar we het moeten zoeken onderweg naar boven.

Uiteindelijk fietsen we na de klim heerlijk ontspannen terug naar Waimes, en leggen we net geen 100km af. Al met al, een heerlijk ontspannen dagje fietsen en we sluiten hiermee onze Vennbahn trip af. Wellicht dat we nog eens terug komen om de Vennbahn op een andere fiets van begin tot eind te fietsen, want het is zeker de moeite waard.

Voor wie een aantal dagen wil fietsen zonder zwaar terrein, in een mooie omgeving vindt hier bij uitstek een geschikte route. De shuttle bus service die wordt aangeboden om bij het eindpunt met fiets en bepakking terug te geraken naar het startpunt is absoluut een goede uitkomst voor mensen die maar een aantal dagen beschikbaar hebben en dus geen tijd hebben om terug te fietsen.

Upload je eigen reisverhaal

Vind je het leuk om jouw reisverhaal via deze website met andere fietsers te delen? Klik dan op onderstaande link om direct naar de juiste pagina te worden doorverwezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *