gates-beltdrive-original-vs-centre-tandriem

Gates original carbon tandriem, CDN of CDX?

De Amerikaanse fabrikant Gates produceert carbon tandriemen voor de high-end fiets. Gates is een aantal jaar geleden begonnen met de productie van goedkopere varianten.

Wij vonden dit filmpje op youtube waarin het verschil tussen de CDX en CDN variant wordt uitgelegd.

CDC Mudport belts niet meer leverbaar

De CDC tandriem gaat zo’n drie keer langer mee dan een fietsketting of de Gates CDX-variant. De CDC tandriem loopt even licht als een goede ketting. Als het frame stijf genoeg is en de riem goed uitgelijnd is, dan raakt deze de opstaande randen van het tandwiel niet. De tandriem hoeft niet gesmeerd te worden. Soms even schoon spuiten en na de eerste 500km even de spanning checken.

De tandwielen persen vuil via de zogeheten ‘mudports’ naar één kant opzij. Net als bij een ketting kunnen steentjes en takken die er per ongeluk tussen schieten de riem doen breken.

De (high-end) fietsfabrikant moet zich aan strikte toleranties houden (stijf en perfect recht frame) bij de montage van de CDC tandriem op de fiets. De consument kan de uitlijning van de riem tijdens het rijden op het oog controleren en zonder speciaal gereedschap corrigeren. In geval van een slechte uitlijning zou de riem eraf kunnen lopen.

Gates heeft echter aangegeven per eind 2017 deze variant niet meer opnieuw te zullen fabriceren.

Geef een reactie