Het gebruik van een klamboe

Het gebruik van een klamboe. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

In onderstaande afbeelding kun je zien in welke landen malaria heerst en hoe je je moet beschermen

  • Groene gebieden: muggenwering
  • Roze gebieden: gebruik medicatie als paludrine of chloroquine
  • Donkerpaarse gebieden: gebruik medicatie als lariam, malarone of doxycyline

in-welke-landen-heerst-malaria

Je moet je altijd persoonlijk laten adviseren over maatregelen tegen malaria, omdat de keuze van het anti-malariamiddel van je persoonlijke omstandigheden afhangt, zoals je gezondheid, verblijfsduur en andere factoren. Kijk op de website van de GGD voor de meest actuele aanbevolen medicatie/vaccinatie.

Klamboe of muskietennet

Een klamboe, ook wel muskietennet genoemd, is een net dat muggen, insecten en ander ongedierte op afstand houdt. Dit net doe je tijdens het slapen om je heen zodat je kunt genieten van een ongestoorde nachtrust zonder insecten.

Een klamboe is gemaakt van fijnmazig materiaal waar insecten niet doorheen kunnen steken. In tropische landen is het heel gebruikelijk dat er een klamboe boven het bed in de slaapkamer hangt. Klamboes zijn voor malariagebieden namelijk onontbeerlijk.

Waar beschermd de klamboe tegen?

Naast de malariamug beschermt een klamboe je ook tegen de dengue mug, de gele koorts mug en ander vliegend en kruipend gespuis zoals kakkerlakken. Het gebruik van een goede klamboe vermindert de kans op malaria aanzienlijk.

Waar wordt de klamboe van gemaakt?

Tegenwoordig worden klamboes gemaakt van polyester omdat dit een zeer licht materiaal is. Bij een klamboe is het van belang dat er genoeg gaatjes in het net zitten voor de ventilatie. De gaatjesgrootte, ook wel mesh size of maaswijdte genoemd, is vastgesteld op 1,5×1,5mm. In de specificaties van de klamboe wordt altijd het aantal gaatjes per vierkante inch vermeld. Het aantal gaatjes moet minimaal 156 gaatjes per vierkante inch zijn zodat het goed kan ventileren. De klamboes voor in malariagebieden hebben vaak 200 tot 260 gaatjes per vierkante inch.

Geimpregneerde klamboes

Je kunt het beste een geïmpregneerde klamboe kopen. Dit is een klamboe waar een insectendodend middel op aangebracht is. Dit heeft een aantal voordelen. De malariamug kan soms een hele nacht op een klamboe zitten wachten tot een arm of been tegen de zijkant komt om je te prikken. Bij een geïmpregneerde klamboe gaat de mug dood voordat ze de kans krijgt om je te steken. Ook kleine gaten, die altijd wel voorkomen in een klamboe als je een tijdje reist, zijn minder gevaarlijk. Bovendien zijn er door de geïmpregneerde klamboe minder muggen in je kamer waardoor de kans kleiner is dat je geprikt wordt als je bijvoorbeeld ’s nachts naar de wc gaat.

Er zijn twee soorten geïmpregneerde klamboes:

  • Klamboe geïmpregneerd met permetrine:
    De gewone klamboes zijn veelal geïmpregneerd met permetrine. Bij dagelijks gebruik gaan ze ongeveer zes maanden mee.
  • Klamboe geïmpregneerd met deltametrine:
    Deze klamboes blijven jarenlang werkzaam.Je kunt ze ook meerdere malen wassen, zonder dat ze hun werkzaamheid verliezen.

Als je korter dan een half jaar gaat reizen is een gewone geïmpregneerde klamboe voldoende. Ga je langer, dan kun je beter een klamboe met een langwerkend insecticide kopen.

De insectendodende middelen die op klamboes gebruikt worden zijn onschadelijk voor mensen, ook bij langdurig gebruik.

Hoe gebruik je de klamboe? 

De klamboe moet je onder het matras instoppen, anders kunnen er muggen naar binnen komen. Ook moet je ervoor zorgen dat er geen grote gaten in komen, en als ze er wel in komen moet je ze repareren. Check voordat je gaat slapen of er geen muggen in de klamboe zitten.

Een klamboe ophangen

Het is handig om wat touw, een haakje of punaises mee te nemen voor het ophangen. Andere ophanghulpen: brede klustape (voor stapelbedden), tandfloss (licht en sterk) en de combinatie elastiek en veiligheidsspeld (kun je aan een binnentent bevestigen).

In de goedkopere overnachtingplaatsen hangen vaak geen klamboes en als ze er wel hangen dan zitten er vaak gaten in, zijn ze te klein zodat je ze niet in kunt stoppen of zijn ze erg vies. Je kunt eventueel je eigen klamboe eroverheen hangen.

Waar kun je een klamboe kopen?

Alle buitensportzaken verkopen klamboes. Ook bij sportzaken en op het internet zijn ze te krijgen. Bekende merken in Nederland zijn onder meer Travelsafe. Je kunt klamboes in het land van bestemming kopen, maar dat zijn vaak zware exemplaren en er komen snel grote gaten in. Ook zijn ze nogal eens te klein om over alle soorten bedden te passen. Bovendien zijn de mazen van de lokale klamboes nogal eens te groot (zodat de muggen er doorheen kunnen komen) of te klein (zodat je het veel te warm krijgt door te weinig ventilatie).

Geef een reactie