Hoe houd je een erfhond te vriend tijdens het fietsen?

Hoe houd je een erfhond te vriend tijdens het fietsen?

Hoe houd je een erfhond te vriend tijdens het fietsen? Anne-Wil Boekel is honden gedragstherapeut, en geeft in dit blog handige tips over wat te doen wanneer je tijdens het fietsen in aanraking komt met honden die er voor zorgen dat je net een beetje harder gaat trappen.

Introductie

Een hond is een hele goede alarm installatie. Ze zijn efficient want het mes snijdt aan twee kanten: aan de ene kant hebben ze precies door wanneer er ongenode gasten bij hun huis in de buurt komen en kunnen ze hun eigenaren waarschuwen – aan de andere kant schrikken ze potentiele inbrekers ook direct af. Niet voor niets zijn er genoeg mensen in Nederland die graag een bordje ‘pas op voor de hond’ plaatsen terwijl er in huis slechts een enkele cavia te vinden is.

In sommige andere landen doen ze echter niet aan vals alarm. Sterker nog, een oprechte waarschuwing hoef je niet eens te verwachten. Honden worden daar vaak nog functioneel gebruikt; ze wandelen rond op het erf en op het moment dat er vreemden passeren jagen ze deze zo snel mogelijk weg.

Dit is duidelijk het geval tijdens de avonturen van Ralph en Nikki. Ik kreeg een toch wel angstaanjagend filmpje toegestuurd waarbij een groep honden hen achtervolgd, en waarbij vooral de laatste hond erg duidelijk was in zijn lichaamstaal: ‘NU ga je weg van mijn terrein of ik bijt!’. Wellicht een loos dreigement. Misschien rent deze zelfde hond wel hard weg op het moment dat je van je fiets af stapt. Maar ja, misschien ook niet….

De vraag is dan natuurlijk – wat kan/moet ik wel doen?

Observeer ten eerste de situatie. Is dit inderdaad een waakhond die van een specifiek erf afkomt? Probeer dan gerust te zijn – deze hond gaat erg zijn best doen om jou te verjagen van zijn terrein, en let’s face it – dat gaat hem lukken. Hij is waarschijnlijk al zijn hele leven erg succesvol in deze aanpak: hard blaffend naar je toe rennen om vervolgens op veilige afstand angstaanjagende rituelen te vertonen (lippen bloot, grommen, rimpels op zijn kop, borstelen, hoge staart en oren enz enz).

Laat de hond weten dat je hem hebt begrepen door gewoonweg door te fietsen. Verander niet van tempo (hoe lastig ook), kijk de hond NIET aan en houd je lichaamstaal dus ook afgedraaid. Je wilt namelijk terug communiceren dat je geen kwaad in de zin hebt en van plan bent zijn terrein te verlaten.

Let wel op als de hond VOOR je de weg op komt. Dan zijn de spelregels iets anders. Immers – wanneer je op hem af blijft fietsen komt ‘de dreiging’ voor de hond dichterbij ipv verder weg. In dat geval probeer je een zo groot mogelijke boog om hem heen te maken – kies de kant weg van zijn erf! Volg daarna dezelfde theorie – niet aankijken en lichaam naar voren gericht houden. Als je geen grote boog kunt maken kan je rustig een stukje doorfietsen (als je durft), maar probeer toch die boog in te zetten voor zover dat kan. Als de hond nog steeds totaal geen ruimte maakt om je erdoor te laten zou ik een andere route kiezen. Stapt de hond toch opzij passeer dan rustig op een zo groot mogelijke afstand.

Worst case

Als de hond naar je toe komt en je bent bang dat hij echt bijt – ga stilstaan en ‘freeze’. Kijk hem niet aan, beweeg je kleine teen niet en adem in en uit. Op het moment dat je weer wat ruimte krijgt van de hond wandel je heel rustig haaks van hem weg. Zodat je geen dreiging uitstraalt maar ook niet ‘vlucht’ (dan zie je er ineens weer schuldig uit).

 

1 gedachte over “Hoe houd je een erfhond te vriend tijdens het fietsen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *