MSR Mutha Hubba NX product review

Hij is binnen! Onze nieuwe tent, de MSR Mutha Hubba NX.

Ons tijdelijk onderkomen tijdens onze fietsreizen is de MSR Mutha Hubba NX.

Specificaties MSR Mutha Hubba NX:
Breedte binnentent 1.72 meter
Lengte binnentent 2.21 meter
Hoogte binnentent 1.12 meter
Inpak gewicht 2.2 KG (inclusief stokken, zonder foodprint)

Tijdens de oriëntatie op een trekkerstentje was het voor ons belangrijk dat we in de tent niet zo dicht tegen elkaar aanliggen. We willen dus geen tent dat wanneer de een zich omdraait, dat de ander zich ook moet omdraaien. Ralph is vrij lang dus zijn Thermarest Pro Large van 2 meter moet met gemak in de tent passen, net als hijzelf. Met mijn 1.7 meter wurm ik me overal wel in! Een andere voorwaarde was dat we niet alleen onze matjes maar ook nog onze stuurtassen en andere waardevolle spullen bij ons in de tent kwijt wilden. Ook vonden we het belangrijk dat de tent hoog genoeg was zodat we er in konden zitten. En uiteraard het gewicht. Oja… We waren ook wel op zoek naar een tent met een schutkleur. Met onze fiets vallen we al genoeg op.

De Mutha Hubba NX is de best verkochte 3-persoonstent van MSR. Extra zijn de 2 ingangen, toch wel handig dat je niet over elkaar heen hoeft te kruipen als je ’s nachts naar het toilet moet. Wij adviseren deze tent voor 2 personen, met 3 personen is deze tent wel erg krap. De MSR Mutha Hubba NX is een ideaal compromis tussen ruimte, gewicht en budget.

De Mutha Hubba is zeer geschikt voor 3 fietsseizoenen, dus ideaal voor mensen die het hele jaar door kamperen. Deze tent heeft een dichte binnentent en het materiaal van het grondzeil is dikker, waardoor deze tent geschikt is voor slechte weersomstandigheden.

De buitentent is voorzien van ventilatieopeningen zodat niet alleen de temperatuur comfortabel is, maar het zorgt er ook voor dat je geen last hebt van vochtigheid in de tent. MSR maakte een mooi filmpje over ventilatie en condens.

De tent is binnen 5 minuten opgezet, heel simpel en uiterst gebruiksvriendelijk. Bij zeer warm weer kan je er ook voor kiezen om enkel de binnentent op te zetten. Het afbreken is ook zo voor elkaar, in 5 minuten heb je ook alles weer ingepakt.

Additioneel is een foodprint voor deze tent verkrijgbaar. Een grondzeil is niet noodzakelijk, maar verlengt zeer zeker de duurzaamheid van de tent. Er is een speciaal ontworpen grondzeil van MSR voor de Mutha Hubba, ook wel een footprint genoemd. Voor zo’n €60,- kan je een MSR foodprint voor de Mutha Hubba NX aanschaffen. Het weegt 600 gram en heeft dezelfde oppervlakte als de binnentent.

Dat is naar onze mening vrij veel geld voor een grondzeil. Wij gooien na iedere vakantie het grondzeil weg omdat het ontzettend smerig is geworden en er ook wel slijtageplekken (kleine gaatjes van scherpe stenen) in zijn gekomen. Bovendien vinden wij het prettig als het grondzeil iets groter is dan de binnentent. Als we voor onze tent zitten, dan zitten we tenminste niet helemaal in het zand of de prut.

Op internet kun je voor een redelijke prijs een grondzeil kopen. Er zijn lichtgewicht grondzeilen van 100gram per M2, dat is lichter dan de originele MSR footprints! 

Tijdens onze fietsreis door Toscane hebben wij met windkracht 10BFT in ons tentje gebivakkeerd. De scheerlijnen van de tent hebben we wel moeten bevestigen aan een boom aangezien de haringen (MSR MiniGroundHogs, meegeleverd met de tent) niet in het mulle zand vastgezet konden worden. Het zand waaide onder de buitentent door het gaas van de binnentent, dus s’ochtends werden we met zand in onze ogen wakker. Maar de tent stond nog! Niks kapot. Wat een wereldtent.

Ook hebben we gemerkt wanneer het na een hele warme dag flink afkoelt, dat het tentzeil verslapt. Dit is een kwestie van opnieuw het tentzeil spannen. Als je dit niet doet dan komt het zeil van de buitentent tegen het zeil van de binnentent, hierdoor ontstaat condens dat niet kan verdampen waardoor je binnentent vochtig wordt.

 

5 gedachten over “MSR Mutha Hubba NX product review

 1. Hartelijk dank voor uw interessante review.
  Ik heb intussen ook een Mutha Hubba gekocht.
  De tip voor de universele footprint heb ik onderzocht.
  Dwz gezocht op internet zoals u aangeeft naar het grondzeil.
  Kan helaas niets passendst vinden.
  Hebt u nog een (internet)adres waar ik zo’n zeil zou kunnen bestellen?
  Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking

  Jan Delsink
  Doesburg

Geef een reactie