Huidirritaties

Schuurplekken en andere huidirritaties door fietsen, elke sporter kent het…

Bijna elke sporter heeft er mee te maken; schuurplekken en huidirritaties. Of je nu aan het hardlopen, zwemmen of fietsen bent, iedere sporter heeft bij een bepaalde herhalende beweging een kledingstuk, horloge of ander voorwerp dat heel langzaam je huid open schuurt.

Het dragen van de juiste passende kleding is al een goed begin. Wanneer je regelmatig sport merk je vaak al snel het verschil tussen goedkope sportkleding en de sportkleding van een vooraanstaand merk.  Merkkleding sluit vaak nauwer op het lichaam aan, waardoor het bij een herhalende beweging minder snel schuurt. Toch kun je huidirritaties niet voorkomen door merkkleding aan te schaffen.

Ooit heb ik een ontzettend dure fietsbroek gekocht in de veronderstelling ‘hoe duurder, hoe beter’. Ik paste de broek, en deze zat als gegoten. Vervolgens had ik de broek op de fiets aan en binnen een half uur al flinke schuurplekken op mijn billen. De reden? Een dubbele stiknaad van nylondraad bij de zeem. Als je staat voel je dit niet, maar zodra je zit merk je het meteen. Als ik nu een nieuwe fietsbroek koop dan pas ik hem, voel ik aan de zeem en de naden, en laat ik het prijskaartje zitten totdat ik met de fietsbroek op een fietszadel heb gezeten zodat ik deze altijd nog kan ruilen.

Door wrijving tijdens een training of lange fietsrit kunnen mannen zelfs achteraf last krijgen van een derde bal. Dit begint met een puistje door de wrijving, en dit puistje kan door bacteriën uitgroeien tot een bal.

Als sporter kun je verschillende middelen gebruiken om de schuurplekjes te voorkomen, zoals vaseline, uierzalf en chamois crème.

De ene sporter gebruikt vaseline, de ander uierzalf. Beide zijn vet en vormen een laagje tussen je kleding en huid. Dit beschermd en voorkomt schuurplekjes. Maar schuurplekjes zijn niet het enige ongemak waar je als sporter mee te maken krijgt. Het is wat vies, maar als je aan het fietsen bent schuur je niet alleen over je zadel, je zweet ook. In je fietsbroek en op andere plekken ontstaan de perfecte omstandigheden voor bacteriën. Je toch al kwetsbare huid kan pukkels, bulten en steenpuisten krijgen die ervoor zorgen dat je de volgende dag heel wat minder lekker op je zadel zit. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vette bende in je kleding.

Uierzalf is Vaseline met een toevoeging die ontstekingsremmend werkt. Hierdoor verklein je het risico op vervelende bultjes in je fietsbroek. Daarom is het beter om in plaats van vaseline, uierzalf te smeren.

Voor fietsers zijn er speciale crèmes die niet alleen een vet laagje vormen, maar de huid ook verzorgen. Deze crèmes gaan een stapje verder dan uierzalf en sluiten de huid net wat minder af. Ze zijn wat duurder maar het werkt wel perfect. De chamois crème van Assos is echt een aanrader, vooral voor mannen. Vrouwen met gevoelige schaamlippen geven vaak de voorkeur aan een iets neutraler product.

Assos chamois crème

De Assos chamois crème voorkomt huidirritatie, wrijfplekken en andere ongemakken wanneer je lange tijd op het zadel zit. Met deze antibacteriële crème kun je het uitgroeien van een bacterie voorkomen. Je kunt deze verkoelende, verzachtende crème direct op de huid aanbrengen. Wanneer je de fietsbroek met de zalf insmeert, blijft de broek fris en elastisch. De Assos chamois crème is, in tegenstelling tot vaseline en uierzalf, goed uit de kleding te wassen. De beschermende crème is gemaakt met kruidenextracten en natuurlijke vitamine E. Je kunt met de crème eenvoudig je huid verzorgen. Je huid wordt dankzij de crème extra beschermd tijdens lange fietstochten.

Vrouwen die de voorkeur geven aan een neutrale chamois crème kunnen de Castelli Linea Chamois Dry Lube gebruiken. De Castelli crème heeft dezelfde functie als de Assos crème, alleen heeft de Castelli crème een andere samenstelling. De vettige crème zorgt er voor dat je huid blijft ademen, maar wel beschermd is tijdens een lange tocht op de fiets. De crème is gemaakt van theeboomolie. Dit natuurproduct is niet schadelijk voor de huid en kan rechtstreeks op je zitvlak worden gesmeerd. Deze crème is ook op de zeem aan te brengen.

Castelli Linea Chamois Dry Lube

Van beide crèmes heb je maar heel weinig nodig omdat het al redelijk vet is dus zo’n potje of tube gaat best wel lang mee!

2 gedachten over “Schuurplekken en andere huidirritaties door fietsen, elke sporter kent het…”

  1. jules noyons

    ik heb een uitslag in soort halve cirkel onder aan mijn billen, op de plekken die het zadel raken. soms irriteert een deel ervan, maar dat kan vrij snel overgaan mbv uierzalf, zelfs al ik doorfiets. De eerste keer dat het merkte was begin juni, en misschien is het sindsdien wel niet meer weggeweest. Het ziet eruit als decubitus. Weet iemand wat dit is en wat je eraan kunt doen? Of trekt het na verloop mettertijd toch weg?

    1. ik kan me voorstellen dat op de plekken waar je met de huid het zadel raakt, relatief een hogere vochtigheidsgraad ontstaat. Op het moment dat er verweking van de huid optreedt (zweet in kleding / broeien), is de huid vele malen kwetsbaarder. En dan kan er letsel ontstaan. Een decubitus ontstaat of door schuring, of door verweking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *