Thermarest slaapmatjes

Thermarest slaapmatjes product review

Daar sta je dan in de outdoor winkel. Je wilt een slaapmatje dat niet te veel weegt, compact is, maar het moet ook zo comfortabel mogelijk zijn en niet te veel kosten. We komen al snel uit bij het schap met Jack Wolfskin, Ayacucho, Vaude en Thermarest slaapmatjes, en proberen er een aantal uit.

De volgende matjes hebben wij in de winkel uitgeprobeerd:

Pakvolume: 28x17cm, afmeting matje: 183x51x5cm, gewicht: 860 gram.
De Trail Pro is het warmste en meest comfortabele zichzelf opblazende slaapmatje van Thermarest.

Pakvolume: 28x15cm, afmeting matje: 183x51x3,8cm, gewicht: 800 gram.
Het slaapmatje is 1,2cm dunner en daardoor iets minder comfortabel dan de Trail Pro. Wij vonden het verschil in gewicht te klein om daar zo veel comfort voor in te leveren

Pakvolume: 23x11cm, afmeting matje: 183x51x6,3cm, gewicht: 510 gram.
Het slaapmatje kraakt erg wanneer je er op ligt, en wij waren niet overtuigd van de duurzaamheid.

Pakvolume: 27x16cm, afmeting matje: 182x50x2,5cm, gewicht: 630 gram.
Vrij klein slaapmatje, vanwege het mummy model erg smal bij de benen.

Pakvolume: 28x14cm, afmeting matje: 183x51x2,5cm, gewicht: 750 gram.
Vrij dun slaapmatje met slijtvaste anti slipbodem. We voelen de vloer en daardoor ligt het matje niet zo comfortabel.

Pakvolume: 28x15cm, afmeting matje: 183x55x3,8cm, gewicht: 800 gram.
Het slaapmatje voelt glad aan omdat het geen anti-slip heeft, en daardoor schuift het alle kanten op.

 

Gezien Ralph zijn lengte is het voor hem belangrijk dat zijn slaapmatje zo’n 2 meter lang is. We hebben geen zin om tijdens onze reizen ook nog een hoofdkussen mee te nemen. Dus dan moet het matje lang genoeg zijn om er je voeten en je hoofd op kwijt te kunnen. Uiteindelijk kiezen we voor de Thermarest Trail Pro Regular voor Nikki, en Ralph gaat voor de Thermarest Trail Pro Large met als voornaamste reden voor ons beide dat deze van de verschillende matjes het meest comfortabel liggen.

In de winkel krijgen we het advies om de slaapmatjes thuis eerst uit te rollen, vol te laten lopen met lucht, en 24 uur te laten liggen. Dit vol laten lopen met lucht betekent niet dat je zelf al moet gaan blazen, maar dat je de self-inflating eigenschap van het matje zijn werk moet laten doen. Deze eerste 24 uur zijn erg belangrijk voor een goede werking van het binnenwerk van het matje.

Het merk Therm-a-Rest wordt gemaakt door Cascade Designs, afkomstig uit het Amerikaanse Seattle. In 1971 hebben de uitvinders, drie ervaren bergbeklimmers, het uiteindelijk voor elkaar gekregen om het eerste self-inflating matje ter wereld te ontwerpen. Twee jaar later is het matje in productie genomen. Sindsdien zijn ze toonaangevend op het gebied van deze matjes en er wordt vaak getracht deze na te maken. Thermarest geeft levenslange garantie op de matjes.

Tijdens onze fietsvakantie door Toscane Italië hebben we uitvoerig gebruik gemaakt van onze Thermarest slaapmatjes, en de eerste zaken die ons zijn opgevallen na 2 weken kamperen zijn:

 • De matjes zijn inderdaad comfortabel zoals Thermarest beweert. Ralph heeft snel last van zijn rug, maar heeft weinig klachten gehad tijdens onze vakantie.
 • Doordat de matjes van polyester zijn gemaakt verwacht je deze eenvoudig schoon te kunnen maken, echter valt dit in de praktijk tegen. Ralph transpireert behoorlijk in zijn slaap en dit is te zien op zijn matje. Helaas is deze vlek niet te verwijderen.
 • De polyester zak waarin het Thermarest matje zit verpakt is voorzien van een waterdichte coating aan de binnenkant. Deze begint na een aantal weken gebruik bij ons al te slijten.
 • De polyester bewaarzak is zo klein mogelijk gemaakt om het slaapmatje zo compact mogelijk te kunnen bewaren, echter is het in het geval van Ralph zijn matje soms best een klusje om het terug in de bewaarzak te krijgen.

Thermarest Trail Pro polyester bewaarzak slijtage Thermarest Trail Pro zweetvlekken

Alles bij elkaar zijn we erg tevreden met onze keuze voor de Thermarest Trail Pro, en zullen deze dan ook zeker blijven gebruiken tijdens onze volgende vakanties en daarmee bovenstaande ervaringen aanvullen.

We hebben op internet ook nog wat algemene bruikbare tips gevonden die wij het delen waard vonden:

 • Wanneer je het Thermarest slaapmatje oprolt en in de polyester bewaarzak stopt, doe dit dan altijd met het ventiel open.
 • Leg een self-inflating matje nooit in het water of de volle zon. Als je je matje overdag in je tent laat liggen, draai dan het ventiel open.
 • Als je een self-inflating matje wilt opblazen, zorg er dan voor dat er zo weinig mogelijk vocht in het ventiel komt. Vocht in je matje kan schadelijk zijn.
 • Wanneer je je matje wilt opblazen in de vries-kou, zorg er dan voor dat je de lucht via een plastic tussenstuk in het matje blaast. Als je rechtstreeks lucht in het matje blaast zou de lucht in het matje kunnen bevriezen.
 • Neem voor de zekerheid een reparatiesetje mee op reis. Als je geen reparatiesetje bij je hebt en je matje gaat wel stuk, dan heb je helemaal niks meer aan je matje.
 • Bewaar een self-inflating matje altijd uitgerold en met het ventiel open als je niet op reis bent.

Een gedachte over “Thermarest slaapmatjes product review

 1. 2,5 jaar gedaan met een Therarest matje, die werd poreus. daarna een Expet matje, Na 2,5 jaar laten de banen los. Ik vind dat deze dure matjes best wel wat langer mee mogen gaan en niet gelijk uit de garantie stuk mogen gaan. Nu maar een matje gekocht van Forclaz. Veel goedkoper! kijken hoe lang deze het houdt.

Geef een reactie