UV beschermende kleding

UV beschermende kleding

UV beschermende kleding, wat is het verschil tussen UV beschermende en gewone kleding en hoe kan textiel UV-straling afweren?

SPF en UPF-factor

De UV-doorlaatbaarheid wordt uitgedrukt in waarden. Bij deze waarden staat vaak de afkorting SPF (Sun Protection Factor) of UPF (Ultraviolet Protection Factor) vermeld, welke exact dezelfde betekenis hebben en dezelfde waarden vertegenwoordigen. SPF-factoren kom je vooral tegen bij zonnebrandcrèmes en UPF-factoren bij beschermende kleding. Lees hier meer over de impact van UV-straling.

De beschermingsklasse van UV beschermende kleding is  vastgesteld op de volgende waarden:

UV-beschermingsklasse

UPF-factor

UV-wering

Uitstekende bescherming

40, 45, 50

98%

Zeer goede bescherming

25, 30, 35

96-97%

Goede bescherming

15, 20

93-95%

Textiel dat een beschermingsfactor onder de 15 heeft, laat meer dan 6% UV-straling door en mag geen UV-beschermingslabel voeren. Een UPF-factor hoger dan 50 betekent dat de UV-wering zo hoog is, dat dit geen nadelige reactie in de huid geeft. Mede om deze reden is afgesproken dat alle gemeten beschermingsfactoren boven de UPF-50 worden afgedaan met factor 50+.

Katoen versus kunstvezel

Vezels in kleding bezitten een verschillende mate van reflectie en absorptie van de UV-straling. Sommige vezels, zoals gebleekt katoen en viscose zijn van zichzelf relatief transparant en laten snel UV-straling door. Daarentegen bevat katoen een natuurlijk pigment dat UV-straling absorbeert (en dus niet doorlaat).

Een 100% katoenen witte stof heeft een gemiddelde UPF-factor van 15+. Hierbij geldt hoe dikker het katoen, hoe hoger de UPF-factor. Een 100% polyester stof komt gemiddeld niet hoger dan 10+.

Nat versus droog

Omdat UV-straling gemakkelijker door natte stof heen dringt dan door een droge stof, kijken we gemakkelijker door een nat shirt heen dan door een droog shirt. Dit komt doordat water de eigenschap heeft om de stralingsverspreiding te verminderen. UV-straling kan dus makkelijker door een met vocht doordrenkt kledingstuk dringen – de UV-straling wordt als het ware geabsorbeerd. Het verschilt per vezelsoort hoeveel vocht kan worden opgenomen. Zo zuigt katoen meer vocht op dan nylon.

Zwart versus wit

De kleur van textiel wordt bepaald door de aanwezigheid van natuurlijk pigment in de vezel en door toegevoegde kleurstoffen. Sommige kleurstoffen absorberen UV-straling waardoor de beschermingsfactor toeneemt. In z’n algemeenheid geldt dat hoe donkerder of hoe feller de kleur, hoe hoger de UV-protectie.

UV-absorbers

Maar ook een kleur vertelt niet alles. Kunstmatig toegevoegde fluoriserende witmakers absorberen ook UV-straling en aan alle kleurstoffen kunnen zogenaamde UV-absorbers worden toegevoegd. Dit zijn ongekleurde, kunstmatige UV-absorbers die de UV-wering doen stijgen. UV-absorbers worden al jaren toegepast in verf en plastic.. Met het blote oog zijn UV-absorbers niet waar te nemen en dus is het niet mogelijk om met zekerheid op grond van de kleur aan te geven of een stuk textiel goed UV-werend is.

Wasbeurten

Nylon krimpt vrijwel niet maar katoen wel. Daarom neemt de UV-weerbaarheid na de eerste wasbeurten van katoen toe. De gaatjes tussen de vezels zijn bij een gekrompen kledingstuk kleiner. De UV-werende factor bij een standaard katoenen T-shirt wordt bijna verdubbeld na de eerste wasbeurt. Omdat de krimp er na de eerste wasbeurt meestal vrijwel uit is, wordt daarna nauwelijks nog winst behaald.

Met het aantal wasbeurten kan de hoeveelheid kleurstof, en dus de UV-absorberende eigenschappen, wel afnemen.

Wijd versus strak

Krimpt je toch al niet te ruim vallende shirt dusdanig dat het als een tweede huid om je lichaam zit, dan rekt de stof weer uit met als gevolg dat de gaatjes tussen de vezels weer groter worden. Dit verlaagt de beschermingsfactor aanzienlijk.

Conclusie

  • De aangegeven UPF factor zal alleen opgaan voor het ongebruikte kledingstuk. Zodra het gewassen of gedragen wordt zal de UPF-factor positief, maar voornamelijk negatief worden beïnvloed.
  • Omdat aan de bovenkant van de rug en tussen de schouderbladen het frequentst huidkanker wordt geconstateerd, heeft UV beschermende kleding daar vaak een dubbele laag stof.
  • Een ruim vallend stuk kleding biedt meer bescherming dan een strak kledingstuk. Dit komt onder andere doordat een ruimvallende stof vrijwel altijd in enige mate gevouwen om het lichaam zit.
  • In tegenstelling tot vaak wordt beweerd, biedt katoenen kleding vaak wel een goede bescherming tegen UV-straling.
  • Donkere kleding laat de minste UV-straling door, echter absorbeert een donkere stof ook meer warmte.
  • Er zijn voornamelijk UV-werende kledingstukken voor kinderen, zoals zwemshirtjes, shorties en petjes te koop. In de betere outdoorwinkels vind je ook UV-werende kleding voor volwassenen zoals petten, bermuda’s, zwemshirts, hoeden, t-shirts en windjacks. Het wil niet zeggen dat wanneer een kledingstuk geen vermelding van de UPF-waarde heeft, dat dit kledingstuk dan ook geen bescherming biedt.

 

Geef een reactie