Vaude slaapzak NAVAJO 100 product review

Vaude slaapzak NAVAJO 100 product review

Onze voorkeur ging uit naar een dekenmodel slaapzak. Die mummyslaapzakken vinden wij toch echt te krap en te warm. Dan maar een paar gram meer mee slepen met de Vaude slaapzak NAVAJO 100! 

We hebben er voor gekozen niet meer dan € 80,- euro aan een slaapzak uit te geven. Door dit relatief lage budget aan te houden, vielen de donzen slaapzakken af. Bovendien zijn bijna alle lichtgewicht donzen slaapzakken alleen als mummy model beschikbaar.

Onze reizen zullen voornamelijk in het zomerseizoen plaatsvinden, een lakenzak of zomerslaapzak zal dan voldoen.

De Vaude Navajo 100 is relatief licht in gewicht als dekenmodel, heeft een redelijke comforttemperatuur en is lekker comfortabel met zijn ruime afmetingen.  Aangezien we niet in elkaars slaapzak willen liggen (Ralph begint al te zweten zodra hij een slaapzak ziet, laat staan hoe erg hij zweet als hij er in ligt) hebben we ieder onze eigen kleur slaapzak 😛  Het is eventueel ook mogelijk om deze Navajo slaapzakken aan elkaar te ritsen.

Gewicht: 1050 gram
Afmeting: 220×80
Model: Deken
Aanritsbaar: Ja
Vulling: synthetisch
Comforttemp: 12 graden celcius
Kleur: rood en blauw

Geschikt voor milde klimaten.
Met binnenvakje voor het opbergen van spullen.

380883379852

In Italië hebben we onze Vaude Navajo 100 slaapzakken goed kunnen testen. De ingepakte slaapzak van 1050 gram (slaapzak 950 gram, hoes 100 gram) is heel compact en kan prima in onze fietstas worden opgeborgen.

‘De Navajo 100 SYN Slaapzak van Vaude kan gebruikt worden als slaapzak of warme deken. De Navajo is een zeer lichte, ademende, ruime en synthetische slaapzak. De VAUDE Navajo 100 is erg comfortabel en biedt je dankzij de rechthoekige vorm optimale bewegingsvrijheid. De slaapzak is licht gevoerd waardoor hij prima in de zomer te gebruiken is. Je kan het als een normale slaapzak gebruiken maar ook als deken als je hem helemaal open rits. Ben je met zijn twee, dan is het ook mogelijk twee slaapzakken aan elkaar te ritsen. De slaapzak is sneldrogend en zeer eenvoudig te onderhouden’. 

Zoals bij de specificaties van de slaapzak stond aangegeven was 12 graden Celsius de comfort temperatuur. Nou, ik kan je zeggen dat ik het met 15 graden Celsius al echt koud had en toch echt mijn lakenzak tevoorschijn moest halen.

De Vaude slaapzak NAVAJO 100 slaapzak is gemaakt van synthetisch materiaal dus bij overmatig transpireren is het wel handig om een laken(zak) te gebruiken of een shirt te dragen tijdens het slapen. Het voordeel van synthetische materialen is dat ze veel beter bestand zijn tegen slijtage en ook beter te reinigen zijn dan vezels van natuurlijke oorsprong (katoen). Daardoor hebben producten gemaakt van synthetisch materiaal een groot gebruiksgemak. Een nadeel van dit materiaal is wanneer vocht vrijkomt door transpiratie, dit niet goed kan worden opgenomen door de synthetische vezels. Daarom wordt het voor mensen die overmatig transpireren aanbevolen om natuurlijke vezels zoals katoen of linnen te dragen.

Bij warme nachten hebben we de Vaude slaapzak NAVAJO 100 slaapzak helemaal opengeritst zodat je de slaapzak als deken kan gebruiken. Bij koude nachten in de bergen heb ik me eerst in de lakenzak gewikkeld en vervolgens in de slaapzak gewurmd. De microvezel vulling weerkaatst de lichaamswarmte waardoor je warm blijft. Vanwege de ruime afmetingen (220x80cm) van de slaapzak, is er ruimte genoeg om een lakenzak te gebruiken of kleding te dragen.

In de Vaude slaapzak NAVAJO 100 slaapzak zit een vakje om kleine spulletjes op te bergen. Aangezien wij een flink aantal rondjes met én in onze slaapzak draaien, ligt het niet lekker als je midden in de nacht wakker wordt omdat je dan op je fietssleutel of paspoort ligt.

Het ademende gedeelte van de sVaude slaapzak NAVAJO 100 slaapzak heb ik niet kunnen ervaren. In de specificaties staat vermeld dat de Vaude Navajo een ademende slaapzak is. Wanneer een koude wind door de tent kwam, voelde je dat heel lichtjes door je slaapzak heen. Maar ik had niet echt het gevoel dat het ademde. Polyester staat bovendien bekend om zijn minder ademende vermogen. Daarom adviseren wij ook dat zodra je uit je slaapzak komt, om deze open te ritsen en over de fiets of de tent te hangen. Zodoende kan de slaapzak nog even luchten voordat hij weer wordt opgeborgen.

Het opbergtasje van de Vaude slaapzak NAVAJO 100 slaapzak is klein van formaat. Je vraagt je meteen af of je slaapzak daar ooit weer in gaat passen. Aan het opbergtasje is een flap bevestigd met twee bandjes die je kunt aantrekken om het pakketje compacter te maken. De slaapzak is zeer eenvoudig in het tasje op te bergen. Aangezien het slecht is om materialen steeds op dezelfde vouw opnieuw op te vouwen, kan je dus ook gewoon je slaapzak in het tasje proppen.

Bij thuiskomst hebben we de Vaude slaapzak NAVAJO 100 slaapzakken meteen in de was gedaan. De slaapzakken konden bij elkaar in de wasmachine. Je mag ze op 40 graden Celsius wassen, maar voor de zekerheid heb ik ze op 30 graden Celsius gewassen. Vervolgens heb ik ze buiten uitgehangen om ze te laten drogen (sneldrogend materiaal dus binnen no-time droog) en nu zijn ze weer als nieuw.

Als je de Vaude slaapzak NAVAJO 100 slaapzak voor langere tijd opbergt, prop de slaapzak dan niet in het opbergtasje maar berg het nu netjes en opgevouwen op. Zorg er uiteraard wel voor dat de slaapzak goed droog is.

Conclusie: voor gebruik in klimaten tussen de 15 – 25 graden Celcius is dit een prima slaapzak. We hebben er in gezweet, met onze vieze ongewassen voeten en benen in geslapen, zandstorm overwonnen, ingepakt zonder te laten luchten en bij thuiskomst even in de wasmachine en de slaapzakken zijn weer schoon en lekker fris. Het is een compact en licht model. Prima prijs-kwaliteit verhouding.

Een gedachte over “Vaude slaapzak NAVAJO 100 product review

Geef een reactie