Waarom een zonnebril dragen tijdens het fietsen

Waarom een zonnebril dragen tijdens het fietsen?

Waarom een zonnebril dragen tijdens het fietsen? Net als je huid kan ook je hoornvlies verbranden door een teveel aan UV-straling. Hoe sterker de straling, hoe meer risico je loopt. In de bergen, op het water of dicht bij de evenaar is de UV straling zeer hoog. Bij een teveel aan UV-straling kan sneeuwblindheid ontstaan. De klachten van sneeuwblindheid zijn tranende of brandende ogen, hoofdpijn, tijdelijk wazig zien, en in extreme gevallen krijg je je ogen bijna niet meer open en verdraag je nauwelijks nog licht. Dit verschijnsel kun je niet alleen in de besneeuwde bergen oplopen, maar dus ook op het water of in de woestijn.

Net als bij het verbranden van huid, hersteld het hoornvlies zich vanzelf. Maar op lange termijn ontstaat er toch schade. UV-straling versnelt het verouderingsproces van de ogen.

Hoe kun je je ogen beschermen?

Met een hoed of pet met een brede rand kun je je tegen het zonlicht beschermen. Maar daarnaast is een zonnebril ook echt een must. Ook op bewolkte dagen is er veel UV-straling. Een zonnebril kan deze UV-straling wegfilteren.

Wat is de functie van een zonnebril?

Een goede zonnebril moet zo veel mogelijk UV-stralen filteren. Een goede zonnebril moet 99% tot 100% van de UV-stralen filteren. Deze filtering komt tot stand door een uitgekiende combinatie van brillenglasmateriaal, de daarin aangebrachte filters, en de (ontspiegelende) coating.

Er bestaan zonnebrillen met gewone gekleurde glazen zonder UV-bescherming. De getinte glazen zorgen ervoor dat u uw ogen niet langer halfdicht moet knijpen bij buitenactiviteiten, maar zij beschermen de ogen onvoldoende. Integendeel zelfs, zodra het donker wordt verwijden de pupillen zich waardoor meer schadelijke stralen tot het netvlies kunnen doordringen.

Regelgeving

De norm ISO 12312-1:2013 beschrijft de criteria waar zonnebrillen aan moeten voldoen. Koop alleen een zonnebril die een CE logo draagt en waarop de categorie duidelijk wordt aangegeven. Het getal 0 t/m 4 geeft de kleurintensiteit van de glazen weer of de bescherming tegen verblinding. Er zijn vijf categorieën van bescherming van 0 (tot 20 procent absorptie van het licht) tot 4 (92-97 procent lichtabsorptie).

filter-categorien-zonnebrillen


Goedkoop is geen duurkoop

Onderzoek heeft uitgewezen dat de glazen van goedkope zonnebrillen eigenlijk net zo goed zijn als die van dure zonnebrillen. Bij zonneglazen gaat het er niet alleen om dat ze fel licht tegenhouden, maar ze moeten vooral de ogen beschermen tegen uv-straling.

Je zou denken dat een bril van een paar euro op dat punt minder effectief is dan eentje van €200, maar dat is niet zo. De Consumentenbond testte in 2011 ruim honderd zonnebrillen van €2 tot €14. Alle zonnebrillen waarvan fabrikanten uv-bescherming van 100 procent beloofden, voldeden aan de door de EU vastgestelde eisen. Er waren zelfs zonnebrillen bij die volgens het etiket niet 100 procent stralingsvrij waren, maar in de praktijk wél volledige bescherming boden. Ook werd in de test duidelijk dat de UV-filters van de goedkope zonnebrillen niet verdwijnen als ze meerdere malen grondig schoon gewreven worden, ook niet als dat gebeurd met schuursponsjes!

De kleur van de glazen

De kleur van de brilglazen zegt niets over de bescherming tegen (onzichtbare) UV-straling, donker betekent dus niet dat je beter beschermd bent. Het enige wat de kleur doet is het zichtbare licht reduceren en de ogen beschermen tegen verblinding door het zichtbare licht. Wat de kleur ook is, de bescherming van een glas is het resultaat van een combinatie van materiaal en coating die verschilt tussen het ene glas en het andere.

Polariserende glazen

Wanneer licht op gladde oppervlaktes zoals water, glas, sneeuw of een glad wegdek weerkaatst, ontstaan zowel horizontale als verticale lichtgolven. Gewone zonneglazen laten de horizontale en verticale lichtgolven in gelijke mate door. Polariserende glazen filteren de horizontale lichtgolven weg waardoor de lichtweerkaatsing wordt weggenomen, het beeld helderder en contrastrijker wordt, en je natuurlijke kleuren kunt zien en toch beschermd bent tegen UV-straling.

Materiaal van de glazen; glas, polycarbonaat of NXT?

De glazen van een zonnebril kunnen zowel uit glas als uit Polycarbonaat of NXT polyurethaan bestaan. Natuurlijk verschillen de materialen en hebben ze zo hun voor- en nadelen.

Glas heeft bijvoorbeeld een superieure optische helderheid en is uiterst krasbestendig. Maar aan de andere kant is glas ook zwaarder dan plastic of polycarbonaat. Een ander nadeel van glas is, is dat glas sneller stuk gaat bij een val.
NXT polyurethaan, is van superieure kwaliteit, heeft slagvastheid en een uitstekende optische helderheid. Maar het is ook heel erg flexibel en licht van gewicht. Aan de andere kant is het erg duur ten opzichte van de andere materialen.
Polycarbonaat wordt naast glas ook veelal gebruikt, het heeft een uitstekende slagvastheid, het heeft een zeer goede optische helderheid maar daarnaast is het ook betaalbaar en lichtgewicht. De nadelen die Polycarbonaat heeft is dat het minder krasbestendigheid is en iets minder optische helderheid heeft dan glas of NXT.

Sportzonnebril


Een sportbril heeft vele voordelen ten opzichte van een normale zonnebril tijdens het sporten. Zo is een sportbril licht van gewicht, flexibel en meestal onbreekbaar. De polycarbonaat lenzen zorgen ervoor dat je tijdens het sporten goed beschermd bent tegen de zon en UV-straling.

Waar let je op bij de aanschaf van een zonnebril?

Ten eerste moet de bril je beschermen tegen de UV-straling. Kies een bril met de vermelding UV400 om er zeker van te zijn dat je ogen goed beschermd worden. Kies een zonnebril die qua vorm goed past bij je gezicht en die groot genoeg is. Je zonnebril houdt dan zoveel mogelijk (in)direct zonlicht uit je ogen. Een zonnebril met een CE-markering + categorie 3 of hoger beschermt je ogen optimaal tegen verblinding. Een CE-markering + categorie 3 betekent dat de absorptie minimaal 75% is.

Kies een kleur die je mooi vindt, die je goed staat, of die een prettig zicht geeft. De kleur heeft namelijk geen invloed op de UV-bescherming, dus leef je uit. Zit je veel op de weg of ga je in de zomer het water op? Denk dan eens aan polariserende glazen. Deze filteren de schitteringen van de zon in het water of op natte wegen en zorgen zo voor een heerlijk rustig en contrastrijk beeld. Kies bij voorkeur een zonnebril uit die glazen bevat welke gemaakt zijn van onbreekbaar polycarbonaat. Dat voorkomt vervelende krassen die je gezichtsveld kunnen beïnvloeden.

Geef een reactie