Wat is zonnestraling

Wat is zonnestraling?

Wat is zonnestraling? Ondanks dat de zon een positief effect heeft op ons lichaam en geest, en er geen leven op aarde zou zijn zonder zonlicht beschermen we ons tegen de zon, en dan wel tegen de UV straling van het zonlicht, ook wel de ultraviolette straling genoemd.

Ultraviolette straling

Het zonlicht bestaat uit zo’n 5% ultraviolette (UV) straling. UV bestaat ook weer uit verschillende soorten stralingen, met ieder zijn eigen eigenschappen. Je hebt vast wel eens gehoord van UVA en UVB straling  (en misschien ook wel UVC straling, maar daar wijk ik verder niet over uit).

UVA straling

UVA straling zorgt voor een directe, diepere pigmentatie (het bruin worden van de huid) van de pigmentkorrels die aanwezig zijn in de huid. Het aantal pigmentkorrels en het effect van het UVA daarop verschilt per huidtype. UVA wordt medeverantwoordelijk gehouden voor het versnellen van het proces van huidveroudering en kan in de ogen leiden tot grijze staar. Dit is de reden dat oogbescherming tijdens het zonnen noodzakelijk is. UVA wordt in de natuur praktisch ongefilterd doorgelaten, het is ook aanwezig in straling van zonneapparaten. UVA straling is kankerverwekkend. Bij intensieve blootstelling kan het de kans verhogen op melanoom.

UVB straling

Het meest bekende positieve effect van UVB straling is de aanmaak van vitamine D3 dat essentieel is voor onder andere een goede bot structuur, en een preventieve werking heeft tegen verschillende soorten kanker en andere ziekten. Het ontbreken van, of een tekort aan deze vitamine brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee.

UVB zorgt voor een indirecte pigmentaanmaak in de huid. Blootstelling aan UVB levert een natuurlijke huidverdikking (niet met het blote oog zichtbaar), hetgeen een natuurlijke bescherming is tegen teveel UV-belasting van de huid. Mede hierdoor kiezen mensen er voor om te gaan ‘voorzonnen’ ter voorbereiding op het zomerseizoen of de zonvakantie.

Het UVB aandeel in het zonlicht is sterk afhankelijk van:

  • Het tijdstip op de dag
  • De tijd in het jaar (maximaal in juni, nihil in oktober tot maart)
  • De plaats op aarde; de hoogte boven zeeniveau en ook nog de atmosferische omstandigheden.
  • De bron. In zonneapparaten is het aandeel UVB afhankelijk van het gekozen lamptype en eventuele filters, maar de hoeveelheid is wel constant.

Hoe krachtig is UV straling?

De kracht van de UVA en UVB straling is afhankelijk van een aantal factoren zoals:

  • Het jaargetijde (in de zomer is de hoeveelheid zonlicht veel groter dan in de winter)
  • Het tijdstip van de dag (midden op de dag staat de zon loodrecht boven het aardoppervlak en hoeft maar een relatief korte afstand door de dampkring te worden afgelegd. De hoeveelheid UV-straling is dan het grootste)
  • De breedtegraad (hoe dichter bij de evenaar, hoe meer UV-straling)
  • De hoogte (hoog in de bergen is er minder UV uit het licht gefilterd dan op zeeniveau)
  • De weerkaatsing (wanneer UV wordt weerkaatst zoor sneeuw, water of zand is er sprake van sterke verhoging van de UV straling)
  • Extra filters (bij zware bewolking dringt er maar weinig UV door naar het aardoppervlak)

Zonlicht is, naast het feit dat het vaak fijn voelt op de huid, ook essentieel voor de aanmaak van vitamine D in de huid. Maar echt zonnebaden is niet nodig, voor de aanmaak van vitamine D is slechts 15 minuten zonlicht per dag voldoende.

Ook al is er op een bewolkte dag dus weinig zon, er is wel heel veel UV straling. Mensen met een lichte huidskleur wordt geadviseerd met dit weerstype toch te smeren.

Geef een reactie