7-fietsspiegels-getest

7 fietsspiegels getest

Spiegeltje, spiegeltje aan het stuur… Welk fietsspiegeltje is goed en niet te duur? Wij hebben 7 fietsspiegels getest, en delen onze bevindingen in dit blog. Geen zin om tijdens het fietsen steeds achterom te kijken, of is het juist veel te gevaarlijk om achterom te kijken met al die kuilen in de weg en het chaotische verkeer om je heen? Een fietsspiegel kan dan de oplossing zijn.

Bevestiging

Fietsspiegels kunnen op meerdere manieren aan je stuur worden bevestigd:

 • Op het stuur, naast het handvat
 • In het uiteinde van je handvat
 • Op de bar ends

Het nadeel van de bevestiging van de fietsspiegel op het einde van je handvat is dat je dan beperkt bent in de keuze voor een bar end. Wanneer je de fiets tegen een muur plaatst raakt de fietsspiegel snel beschadigd. Mocht je fiets omvallen dan zal de fietsspiegel als eerste de grond raken, kortom, je loopt een groot risico dat de fietsspiegel snel stuk kan gaan.

Er zijn ook fietsspiegels die je aan je bar ends kunt bevestigen. De klem aan de fietsspiegel bevestig je om je bar end. Het voordeel is dat je fietsspiegel op dit punt vaak wel de beste positie heeft en je dus veel in je fietsspiegel kan zien. Het nadeel is dat je je bar ends niet meer volledig kan gebruiken. Voor ons weegt dit voordeel niet op tegen het nadeel en is dit niet dé oplossing voor ons.

Ken jij fietsspiegels met een andere manier van bevestigen aan het stuur? Laat je reactie dan achter, en help ons om dit blog zo compleet mogelijk te maken.

Wij geven de voorkeur aan een fietsspiegel met bevestiging op het stuur, naast het handvat. Hier moet je natuurlijk wel ruimte voor hebben. Met alleen een montagebeugel voor een action cam, een click systeem voor de stuurtas en een kilometerteller moet de bevestiging van de fietsspiegel er nog wel bij passen.

Links of juist rechts rijden

Voor ons moet de fietsspiegel zowel links als rechts bevestigd kunnen worden. Aangezien we tijdens onze reis door Thailand en Maleisië aan de linkerkant van de weg moeten fietsen en in Cambodja en Laos weer rechts, is het voor ons handiger om slechts één fietsspiegel te hebben die we gemakkelijk van zijde kunnen wisselen.

Kwaliteit

Verder moet de fietsspiegel van redelijke kwaliteit zijn zodat het wel een stootje kan hebben, maar de fietsspiegel moet ook weer niet te zwaar zijn. Het is slechts een fiets, geen motor of scooter dus we willen het wel een beetje bescheiden houden.

De test

We hebben de volgende 7 fietsspiegels aangeschaft om te testen. Van links naar rechts beschreven:

 • Mirage GR spiegel draaibaar + klem, € 21,09
 • M-wave 3D achteruitkijkspiegel, € 21,62
 • Bicycle gear fietsspiegel met reflector zwart€ 6,61
 • Tour de France fietsspiegel flexibel – 84 mm zwart€ 7,04
 • M-wave fietsspiegel€ 7.04
 • VWP fietsspiegel 11 cm per stuk€ 12,78
 • Trumpf spiegel set van 2 voor fiets en bromfiets€ 15,21

7-fietsspiegels-getest

Aangezien onze voorkeur uit ging naar fietsspiegels die in ieder geval op het stuur bevestigd konden worden, hebben wij de spiegels op deze criteria geselecteerd. Uiteraard zijn er nog veel meer spiegels verkrijgbaar.

Bij ontvangst van de fietsspiegels bleek de Trumpf spiegel exact hetzelfde te zijn als de VWP spiegel. En ook de Bicycle gear fietsspiegel met reflector is hetzelfde als de M-Wave fietsspiegel en de Tour de France fietsspiegel.

In de online specificaties van de fietsspiegels stond helaas niet de diameter van de bevestiging vermeld. Heel erg jammer. Ons stuur heeft een diameter van 20 tot 27mm en de laatste 5 fietsspiegels uit de test hebben een maximale diameter van 15mm. Dat gaat dus never nooit passen.

Bicycle gear fietsspiegel

7-fietsspiegels-getest

M-wave fietsspiegel

7-fietsspiegels-getest

Blijven over de De M-wave 3D en Mirage fietsspiegels. Beide hebben een klem met een grotere diameter waardoor ze zeer eenvoudig op het stuur te bevestigen zijn.

De M-wave 3D is een hele korte fietsspiegel die eigenlijk op het uiteinde van je fiets bevestigd moet worden om er nog iets in te kunnen zien. Deze fietsspiegel is te bevestigen met de rubberen klem die geschikt is voor verschillende diameters.

Wanneer je deze fietsspiegel tussen je stuurpen en handvat monteert kun je alleen jezelf in de fietsspiegel zien. De spiegel is gewoonweg te klein en de beugel te kort om het verkeer achter je te kunnen spiegelen.

Ook hebben we deze fietsspiegel aan de onderkant van het stuur gemonteerd maar dan zie je alleen onze enorme fietsbenen en nog iets van de achtertassen die het hele uitzicht via de fietsspiegel blokkeren.

Bevestiging op de voorvork net boven de voortassen is ook mogelijk dankzij de rubberen klem, maar we blijven onze benen en achtertassen zien in plaats van wat er achter ons allemaal gebeurt.

M-wave 3D fietsspiegel onder handvat

7-fietsspiegels-getest

M-wave 3D fietsspiegel bovenop stuur

7-fietsspiegels-getest

Dan blijft over – onze favoriet – de Mirage draaibare fietsspiegel. Deze fietsspiegel is de meest robuuste fietsspiegel van alle spiegels uit de test. Waarschijnlijk is de fietsspiegel meer bedoeld voor de elektrische fiets, zo ziet ie er in ieder geval wel uit. De fietsspiegel kan zeker een stootje hebben. De fietsspiegel is zowel aan de onderzijde als de bovenzijde als links en rechts van het stuur te bevestigen. Hoe je de fietsspiegel ook monteert, het verkeer achter je is in de fietsspiegel altijd goed zichtbaar dankzij de relatief grote spiegel en lange beugel.

7-fietsspiegels-getest

Onze ervaringen na 8.000 kilometer

We hebben inmiddels 8.000 kilometer gefietst en zijn erg onder de indruk van de stabiliteit van de Mirage GR draaibare fietsspiegel. Waar we nog twijfels hadden over de sterkte van het draaimechanisme van de spiegel, blijkt nu dat dit mechanisme erg sterk en stabiel is. We hebben veel op verharde wegen gefietst maar ook op onverharde wegen, in beide gevallen hebben we geen enkel probleem ondervonden met hevige trillingen.

Verschillende manieren van bevestiging op het stuur

We hebben de spiegel uiteindelijk op verschillende manieren op ons stuur gemonteerd. Nikki heeft de spiegel boven haar stuur gemonteerd omdat de spiegel anders tijdens het opstappen en draaien van het stuur tegen haar knie zou komen. Ralph heeft de spiegel onder zijn stuur gemonteerd omdat hij anders zijn bar-end niet kan gebruiken.

Ralph:

“In Thailand en Maleisië zat de spiegel aan de rechterkant van het stuur. Omdat ik hem hier zo goed als tegen mijn handvat aan kon bevestigen had ik prima zicht, en kon ik goed langs mijn tassen kijken. In de andere landen heb ik de spiegel links gemonteerd en een centimeter van mijn handvat af. Deze centimeter maakt net het verschil waardoor ik niet goed langs mijn tassen kan kijken zonder dat ik eerst mijn arm een stukje moet bewegen. Ik vind dit niet prettig fietsen, en merk ook dat ik een stuk minder gebruik maak van de spiegel. Een ander nadeel van de spiegel onder je stuur bevestigen is dat ik telkens met mijn knie tegen de spiegel aan stoot bij het opstappen waardoor ik deze telkens weer opnieuw moet afstellen.”  

Nikki:

“Ik ben nog steeds heel blij en tevreden met deze spiegel. Een alternatief zou een spiegel zijn die je aan je handvat moet monteren. Dit biedt waarschijnlijk meer zicht maar dit voordeel weegt niet op tegen de nadelen. Als je fiets valt is de kans groot dat zo’n spiegel zou breken en in accommodaties moeten we regelmatig de fiets tegen een muur aanzetten – hierbij zou zo’n spiegel aan het uiteinde van het handvat echt in de weg zitten. Met de Mirage spiegel heb ik prima zicht zolang ik mijn handvatten vast heb, wanneer ik de bar-ends vast hou dan moet ik mijn elleboog een klein stukje (een paar centimeter) naar binnen of naar buiten bewegen om goed in de spiegel te kunnen kijken.”

Bevestiging aan het stuur, het handvat of toch de bar-end?

Zoals eerder in dit blog beschreven hebben wij bewust niet voor een spiegel gekozen die je aan het uiteinde van een handvat monteert of aan de bar-end.

Ralph:

“In de afgelopen maanden is mijn fiets geen enkele keer omgevallen wat een spiegel die aan mijn handvat gemonteerd zou zijn eventueel zou kunnen beschadigen. Wel zetten we de fietsen vaak tegen elkaar aan op slot, met als resultaat dat beide sturen tegen elkaar aan komen en ondervinden we daar met onze Mirage spiegels helemaal geen problemen mee. Dit zou met een spiegel die aan het handvat of op de bar-end bevestigd zou zitten wel een probleem zijn. Juist vanwege het beperkte zicht wat ik ervaar zou ik nu toch voor een spiegel kiezen die aan het uiteinde van mijn handvat gemonteerd kan worden. Omdat ik veel gebruik maak van mijn bar-ends is een spiegel die daarop bevestigd moet worden voor mij nog steeds geen optie”.

7 gedachten over “7 fietsspiegels getest

 1. Hallo wat ik mis in jullie beoordeling is of de spiegel het werkelijk beeld geeft of dat dit vertekend (object dichterbij dan spiegel aangeeft of juist andersom)

  • Onze ervaring is dat de mirage spiegel niet vertekend. Van de andere spiegels kunnen we hier geen uitsluitsel over geven omdat dit tijdens de test niet is beoordeeld. Bedankt voor de opmerking, we zullen hier bij een volgende test zeker rekening mee houden.

 2. Beste Niki en Ralph,

  Wat een mooie site hebben jullie. Heb met veel plezier gelezen en gekeken.

  Ik heb een vraag over de spiegel Mirage GR die ik op jullie site tegen kwam. Ik wil deze spiegel links, onder de handgreep monteren, net zoals Ralph heeft gedaan, zoals ik uit de verslagen begreep. Ook te zien in video “Hoe houd je een erfhond…”.
  Door diverse webwinkels wordt deze spiegel aangeboden, met omschrijving “geschikt voor montage links”. Naar ik aanneem gaat men er daarbij vanuit dat de spiegel boven de handgreep wordt gemonteerd.
  Vraag: Heeft Ralph een spiegel voor “links boven” en deze omgebouwd? De kromming van de arm van de spiegel lijkt anders op de video. Of moet ik een versie voor de rechter kant zien te bestellen (als die bestaat…)? Graag jullie advies.

  Alvast bedankt voor jullie reactie en veel fietsplezier deze zomer!

  Met vriendelijke groet,
  Henk.

 3. Beste Henk,

  Wat leuk om te horen dat je de website kunt waarderen 🙂 Voor ons weer extra motivatie om door te gaan met het plaatsen van nieuwe blogs.

  De spiegel is geen speciale uitvoering. Het hangt even af van de afstand tussen je handvat en de remklauw of je de spiegel uiteindelijk ver genoeg kunt plaatsen zodat je nog wel zicht hebt op wat achter je gebeurt i.p.v. dat je tegen je eigen knieën aan zit te kijken. Wellicht handig om de spiegel bij een webshop te bestellen waarvan je zeker weet dat je deze kosteloos mag retourneren indien het toch niet blijkt te werken op jouw stuur.

  Jij ook een heerlijke fietszomer gewenst!

  Gr,
  Ralph & Nikki

Geef een reactie