Mark Beaumont The man who cycles the world

Fietsverhaal – Mark Beaumont the man who cycles the world

Mark Beaumont, geboren op 1 januari 1983, is een recordhouder voor het langeafstand fietsen. Naast het fietsen is Mark een avonturier, programmamaker, documentairemaker en auteur. Mark heeft het wereldrecord voor het snelst solo fietsen om de wereld. In 194 dagen had de Schot 30.000 kilometer om de wereld gefietst.

Dit avontuur – zo snel mogelijk de wereld over fietsen –  ging van start in Parijs, gevolgd door 20 landen in Europa, het Midden Oosten, India, Azië, Australië en Noord Amerika en eindigde weer in Parijs. Mark voerde deze reis uit op een Koga-Miyata met een Rohloff naaf. Daarbij had hij ook nog 30 kg aan bagage, waaronder zijn foto- en filmapparatuur, reserveonderdelen en kleding. Tijdens zijn reis maakt hij van alles mee! Ook had hij soms pech; op een dag wordt hij door een auto aangereden en dezelfde dag ook nog van zijn portemonnee beroofd. Door het behalen van het Guinness World record haalde Mark een bedrag van 18.000 GBP op voor het goede doel. Van dit avontuur is een documentaire gemaakt en in4 uitzendingen op de BBC uitgezonden. Helaas is zijn wereldrecord met 163 dagen in augustus 2010 officieel verbroken.

In 2010 fietste Mark van Alaska tot Argentinië voor het BBC programma ‘The man who cycled the Americas’. Hij fietste ruim 21.000 kilometer in 268 dagen, bovendien beklom hij de hoogste bergen in Noord en Zuid Amerika, namelijk de McKinley an Aconcague. Deze 3-delige documentaire werd in 2010 op de BBC uitgezonden.

In de zomer van 2011 had Mark weer een nieuwe uitdaging bedacht, namelijk in een team van 6 man van Resolute Bay in Canada naar de 1996 locaties van de North Magnetic Pole te roeien. In februari 2012 is het hele team uit de Atlantische Oceaan gered nadat hun boot was gekapseisd tijdens de overtocht van Marokko naar Barbados. In totaal hadden ze in 27 dagen maar liefst 3200 kilometer gevaren. Deze hele expeditie is ook op de BBC uitgezonden.

In 2015 fietste Mark van Cairo naar Kaapstad en brak hiermee het wereldrecord voor het snelst solo fietsen door Afrika. In ruim 42 dagen had hij deze uitdaging volbracht, 17 dagen sneller dan het vorige record – en sneller dan zijn eigen doel van 50 dagen. Van deze 42 dagen zat hij 439 uur in het zadel, dat komt er op neer dat hij zo’n 10,5 uur per dag letterlijk aan het fietsen was  – ik moet er niet aan denken. Mark geeft zelf ook aan dat het bijna niet is voor te stellen om iedere dag zo lang in het zadel te zitten, en hoeveel pijn je moet ondergaan. Onderweg werd hij ziek, ondervond hij veel mechanische mankementen aan zijn fiets en heeft iemand hem geprobeerd te beroven. In het boek ‘Africa Solo’ lees je al zijn ervaringen over deze fietsreis door Afrika.

Hoe raak je nog meer in de ‘fietsvakantiestemming’ dan over de avonturen van andere wereldfietsers te lezen of naar hun filmpjes te kijken?! Het is niet alleen heel leerzaam, maar ook erg vermakelijk!

Wij hebben een aantal ontzettend leuke en interessante wereldfietsers voor je op een rijtje gezet. Al deze wereldfietsers hebben een reeks van compilaties of reisverhalen online gezet, of een leuk boek geschreven die wij de moeite vinden om met je te delen.

Klik op onderstaande foto om Mark Beaumont zijn avonturen te bekijken.

Mark Beaumont The man who cycles the world

 

 

Geef een reactie