fietssokken; welke sportsokken zijn geschikt

Fietssokken – welke sportsokken zijn geschikt?

Fietssokken; welke sportsokken zijn geschikt? Onze trouwe onderdanen zijn de hele dag aan het werk ons overal heen te brengen. En al gaat de meeste aandacht uit naar het uitzoeken van een paar goede fietsschoenen, de sportsokken blijven het ondergeschoven kindje.Je kunt het vergelijken met het dragen van een vochtregulerend shirt. Als je onder dat vochtregulerende shirt een katoenen hemd draagt, is de functie van het vochtregulerende shirt zinloos omdat het katoenen shirt het vocht niet kan afvoeren. Datzelfde geldt voor schoenen. Ook al koop je de duurste schoenen, het is ook belangrijk om goede sportsokken te dragen.

Wat is de functie van sportsokken?

Sportsokken hebben een belangrijke functie. Als tussenlaag beschermen sokken niet alleen onze voeten, maar ook onze schoenen doordat zij transpiratievocht opnemen. Tijdens het fietsen kun je best veel transpireren, zeker tijdens een fietstocht waarin je tot het uiterste wordt gedreven en hevig transpireert.

Goede sportsokken zijn een essentieel onderdeel van je fiets outfit. Fietssokken zorgen er voor dat je voeten beschermd blijven tijdens intensieve inspanning op de fiets. Doordat alle kracht via de voeten op de pedalen overgebracht wordt is het van extreem belang dat de voeten goed beschermd worden door goede fietssokken in de schoenen. Door het dragen van speciale sportsokken wordt het vocht beter afgevoerd. Ook kan het blaren voorkomen.

Het bekendst en meest gedragen zijn de traditionele katoenen sokken. Katoen was lange tijd de standaard, ook tijdens het sporten, maar dat is echt verleden tijd. Katoen neemt vocht wel goed op maar transporteert het niet verder en het heeft een lange tijd nodig om te drogen. Daardoor koel je snel af en blijven je voeten vochtig. Net zoals sportkleding blijft de ontwikkeling van sportsokken niet stilstaan. Ze worden steeds verder aan onze behoeften aangepast; de wetenschap heeft in de afgelopen jaren door gebruik te maken van nieuwe materialen en verwerkingsmethodes aan de moderne sportsok verbluffende functies toegevoegd.

Sportsokken zijn ademend, voeren het vocht af en er zijn sokken ontwikkeld die je voeten koel houden in de warme zomermaanden, en warm houden in de koude wintermaanden. Sommige sokken ondersteunen weer de hiel of het voetbed.

Je voeten transpireren, en met dichte fietsschoenen is de ventilatie erg slecht. Wanneer je zonder sokken aan je schoenen draagt, kan het transpiratievocht niet afgevoerd worden. Daarom is het aan te bevelen om in je fietsschoenen sportsokken te dragen.

Er wordt een tal van sportsokken aangeboden maar wat zijn nu de meest functionele sokken?

De eerste vraag die je jezelf mag stellen is of je hoge of lage sokken prettig vindt. Lage sokken kunnen vaak gaan schuren tussen de enkel en de bovenkant van de schoen, en vuil komt veel makkelijker in je schoen of sok. Daarentegen zien hoge sokken er absoluut niet sexy uit en een groot deel van je onderbenen zullen met hoge sokken geen zonlicht zien. Toch zijn de hoge sokken nu zeer in trek! Je hebt sokken in neutrale kleuren als zwart en wit, maar ook in de meest opvallende kleuren. Het alternatief voor hoge of lage sokken is middel hoge sokken. Deze sokken komen net boven de enkel uit. Hierbij heb je geen last van eventuele schuurplekjes en minder kans op vuil in je sok.

castelli cannondale cep no show socks running socks fake sokken ru4 bushion hardloopsokken under armor low cut sokken

Hoe moet een sok op de voet aansluiten?

Sportsokken moeten niet te dik zijn en een beetje strak zitten. De sokken mogen niet gaan schuiven in je schoen. Zoals eerder beschreven zijn er hoge en lage sokken, maar dat maakt voor de functie geen verschil. Er zijn sokken verkrijgbaar die anatomisch gevormd zijn naar de voet. In dat geval krijg je een speciale linker- en rechter sok. Bij deze sokken is de pasvorm beter.

Vochttransport in sportsokken

Voeten kunnen snel afkoelen, net als de rest van het lichaam. Een goede afvoer van transpiratievocht is dus zeer belangrijk. Doordat de sokken fabrikanten gebruik maken van speciale materialen en speciale productietechnologieën kan het vocht in de sok gemakkelijk worden afgevoerd.

Goede ventilerende sokken zijn in combinatie met goede ventilerende fietsschoenen de beste aanvulling. De nieuwste generatie sokken beschikt over een systeem van kanalen voor optimale ventilatie. Sneldrogende materialen optimaliseren deze functie. Wanneer je voeten langere tijd vochtig blijven dan resulteert dit niet alleen in een geïrriteerde huid maar ook kunnen er bacteriën ontstaan met als gevolg voetschimmel. Dit gebeurt natuurlijk ook als je voeten van buiten af nat worden. Natte schoenen drogen zeer langzaam en voelen zeer onprettig aan. Let er daarom vooral op bij de aanschaf van waterafstotende fietsschoenen dat deze een goed ventilerende werking hebben.

Ventilatie in sportsokken

Schoenen en sokken van hoge kwaliteit worden tegenwoordig zo geproduceerd dat warmte en transpiratievocht naar buiten afgevoerd wordt, en dat vocht van buiten niet naar binnen kan dringen. Tevens zijn huidige materialen zeer ademend. Daardoor kunnen schoenen en sokken volledig water- en winddicht zijn, en tegelijkertijd een ultiem comfortabel gevoel garanderen. GoreTex is een waterafstotend materiaal dat vaak voor fiets- en wandelschoenen wordt gebruikt. De schoen houdt water tegen, maar is niet optimaal ademend. Daarom adviseer ik fietsschoenen gemaakt van een ademend materiaal te kiezen. Mocht het dan een keer regenen, dan kan je altijd nog regenhoesjes over je fietsschoen trekken.

Warmteregulatie van de sportsokken

Tijdens de koude winterdagen zijn sokken gemaakt van Merino wol heerlijk comfortabel om je voeten warm te houden. Daarentegen kun je in de zomer dunne Coolmax-sokken dragen. Deze sokken houden je voeten lekker koel.

Alle bovengenoemde factoren dragen aanzienlijk bij aan draagcomfort en bescherming van je voeten. Goede sportsokken zijn niet alleen in hele kleurrijke uitvoeringen verkrijgbaar, maar ook in neutrale kleuren zodat je ze ook voor minder informele activiteiten kunt dragen. Sportsokken worden tegenwoordig veelal met platte naden geproduceerd en zijn met specifiek design per linker- en rechtervoet voor een optimale pasvorm verkrijgbaar.

Er zijn heel veel materialen van hoge kwaliteit die voor de productie van sokken worden gebruikt. Het merendeel is synthetisch en biedt heel veel mogelijkheden. Er zijn vele toonaangevende merken, maar staar je daar niet blind op.

Functionele materialen gebruikt in sportsokken (en andere sportkleding): 

 • Merino (warm, schuurt niet, geurneutraal, licht)
 • ROBUR™  (Goede demping en licht door holle vezels)
 • Gore-Tex® (Optimaal waterdicht)
 • Kevlar™  (Extreem duurzaam)
 • Skin NODOR® (Antibacterieel)
 • Lycra® (Optimaal elastisch zonder verlies aan veerkracht)
 • Coolmax® (Materiaal voor optimale vochtregulatie)

Tips tegen zweetschoenen

De zweetgeur in fietsschoenen wordt veroorzaakt door bacteriën. Wanneer je je schoenen een paar dagen in een plastic zak doet en vervolgens in de diepvries legt, vriezen de bacteriën dood. Een ander middel is dethol, een ontsmettingsmiddel. Ga niet met chemische middelen te werk, dit is namelijk slecht voor je huid en de materialen van de schoen. Draag altijd sportsokken in je fietsschoenen. Sokken voeren het vocht af en helpen daardoor de zweetgeur te verminderen

Als je klaar bent met fietsen, doe dan meteen je schoenen uit en haal het zooltje uit je schoenen. Doordat je het zooltje uit de schoen haalt, kan je schoen veel beter luchten. Doe ook je sokken uit, zodoende kunnen je voeten ook even luchten. Trek desnoods even slippers aan.

Trek iedere dag schone en droge sokken aan. En droog je voeten na het douchen goed af. Als je eenmaal voetschimmel hebt gehad, dan is de kans groot dat je het weer krijgt.

Algemene voorzorgsmaatregelen waarmee je de kans op een schimmelinfectie van de voeten verkleint:

 • Was dagelijks de voeten met water en weinig (bij voorkeur geen) zeep
 • Droog de voeten goed af, ook tussen de tenen
 • Als je veel transpireert, gebruik dan talkpoeder om de voeten extra te drogen
 • Trek elke dag schone sokken aan, en als je veel transpireert tweemaal per dag
 • Gebruik katoenen of wollen sokken
 • Draag niet dagelijks dezelfde schoenen, laat ze een dagje drogen voor je ze weer gebruikt
 • Doe je schoenen zoveel mogelijk uit
 • Draag in de zomer zoveel mogelijk open schoenen
 • Draag leren schoenen
 • Draag in kleedruimtes of openbare douches je eigen slippers

 

Geef een reactie