Bescherming-tegen-de-zon-op-de-fiets

Bescherming tegen de zon op de fiets

Hoe bescherm je jezelf tegen de zon op de fiets? Als fietser word je vaak blootgesteld aan de zon. Dat geldt zeker voor de vakantiefietsers. De (vakantie)fietser zit vaak hele dagen in het zadel, blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Weer of geen weer, vaak moet je toch door naar je volgende bestemming.

Eigenlijk is de term zonbescherming een heel breed begrip. Er zijn tal van mogelijkheden om je te beschermen tegen de zon. Vaak wordt gedacht aan een zonbeschermingscrème, maar andere mogelijkheden – vaak in combinatie met een zonbeschermingscrème – om je te beschermen tegen de zon zijn;

Hoofdbescherming

Een helm beschermd je hoofd niet alleen bij het vallen, maar beschermd je hoofd ook goed tegen de zon. Helmen met een (afneembaar) zonnekapje houden de ergste zon uit je gezicht. Een petje of hoedje is natuurlijk ook een alternatief voor de helm. Het voordeel van de helm ten opzichte van een pet of hoed is dat het, naast dat het je hoofd goed beschermt tijdens een valpartij, de wind langs je hoofd geleid waardoor je hoofd beter afkoelt dankzij de rijwind.

Hoofdbescherming tegen de zon

Zonnebrandcrème, ook wel zonbeschermingscrème of gewoon zonnebrand genoemd

Zonnebrandcrème is een crème met een beschermende factor tegen UVA en UVB straling. Afhankelijk van de kracht van de zon en de omgeving (water, zand, gras) waarin je je bevindt, pas je de frequentie van het insmeren aan en de factor die je gebruikt. Kinderen of mensen met een hele bleke huid wordt geadviseerd een zonnebrandcrème met een hoge factor (SPF 50) te gebruiken.

Vermijd de zon

In die zin kun je op de fiets rekening houden met de zon te vermijden door ’s ochtends vroeg, voor de ergste hitte, op de fiets te stappen zodat je rond het middaguur op je bestemming aankomt of een siësta houdt, en tegen het einde van de middag weer verder fietst.

mexican-siesta

Beschermende kleding

Zie ons blog over beschermende kleding.

Zonnebril

Zie ons blog over de verschillende zonnebrillen.

Een parasol

Helaas wordt een parasol een beetje lastig op de fiets. Als ik er zo over nadenk en het visualiseer dan zou het wel heel aangenaam zijn… Een parasol op de fiets, een ventilator en zo’n lekker zacht zadel of een kuipstoel, misschien nog een koelkastje voor een lekker koud colaatje… Ik dwaal af.

Bescherming tegen de zon op de fiets

Maar waar beschermen we ons nu eigenlijk tegen?

Ondanks dat de zon een positief effect heeft op ons lichaam en onze geest, en er geen leven op aarde zou zijn zonder zonlicht, beschermen we ons tegen de UV straling van het zonlicht, ook wel de ultraviolette straling genoemd. Wil je iets meer over het effect van de straling van de zon op de huid lezen, klik dan hier.

Geef een reactie